x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iaţeniuk: Rusia intenţionează să oprească livrările de gaz către Europa în timpul iernii

Iaţeniuk: Rusia intenţionează să oprească livrările de gaz către Europa în timpul iernii

27 Aug 2014   •   13:45
Iaţeniuk: Rusia intenţionează să oprească livrările de gaz către Europa în timpul iernii

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat miercuri că Kievul este la curent cu planuri ale Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către Europa în această iarnă, transmite Reuters.

"Situaţia în sectorul energetic ucrainean este dificilă. Iar noi cunoaştem planurile Rusiei de a bloca livrările de gaz chiar şi către ţări din Uniunea Europeană în această iarnă", a afirmat el cu ocazia unei reuniuni guvernamentale. Anul trecut, jumătate dintre exporturile de gaze naturale ruseşti către UE au tranzitat Ucraina.

Acelaşi Iaţeniuk avertiza vineri că pe Ucraina o aşteaptă o "iarnă lungă şi rece", afirmând că ţara mai are nevoie de încă 5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc şi ar putea fi nevoită chiar să importe cărbune din cauza impactului conflictului asupra regiunilor sale industriale estice.

Rusia, care a furnizat aproximativ jumătate din cantitatea de gaz folosită de Ucraina anul trecut, a redus livrările la 16 iunie pe fondul unei dispute legate de preţuri şi ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova. Întrebat într-un interviu televizat dacă, în opinia sa, Ucraina ar putea supravieţui fără gazul rusesc, Iaţeniuk a răspuns: "Nu (...) Situaţia din timpul iernii va fi foarte dificilă". (AGERPRES)

×