x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Igor Dodon își dă arama pe față

Igor Dodon își dă arama pe față

de Şerban Mihăilă    |    13 Sep 2017   •   11:34
Igor Dodon își dă arama pe față
Sursa foto: Mardari Andrei

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, ieri, într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, că nu va semna nicio lege antirusească, chiar dacă această decizie va duce la organizarea unui referendum privind suspendarea sa din funcție. Liderul prorus de la Chișinău este de părere că majoritatea populației va fi de partea sa.

Parlamentul Republicii Moldova urmează să revină din vacanță, la sfârșitul lunii septembrie, și va trebui să reexamineze legile respinse de președintele Igor Dodon. Printre acestea figurează și inițiativa privind interzicerea difuzării programelor informative ale posturilor TV rusești în Republica Moldova. Mai mult, săptămâna trecută, executivul de la Chișinău a trecut peste ordinul de interdicție dat de Dodon și a trimis în Ucraina un contingent de militari moldoveni la un exercițiu al NATO, alături de soldați americani. Pe fondul acestei tensiuni fără precedent între guvern și președinție, Igor Dodon a acordat un interviu agenției de presă RIA Novosti, preluat de Agerpres. „Constituția stipulează că președintele este obligat să semneze legea a doua oară. Voi merge conștient la abatere, în cazul în care, în opinia mea, acest lucru nu corespunde intereselor statului”, a spus Dodon, adăugând că este vorba în primul rând despre proiectul de lege prin care 9 mai este declarată Ziua Europei și nu mai este Ziua Victoriei armatei roșii împotriva Germaniei fasciste, ca până acum. „Pentru noi aceasta este o sărbătoare sfântă și nu putem declara ziua de 9 mai drept Ziua Europei. Este ziua memoriei, Ziua Victoriei", a precizat el. În continuare, Dodon a afirmat că are de gând să respingă și legea privind „așa-numita propagandă rusă”. „Chiar dacă parlamentul o va aproba pentru a doua sau a treia oară, eu tot o voi respinge și nu va intra în vigoare", a declarat Dodon. În aceste condiții, conform legislației în vigoare, parlamentul ar putea să considere că Dodon a încălcat Constituția și să lanseze procedura de destituire a președintelui prin referendum. Dodon se declară însă încrezător că oamenii vor fi de partea sa

Igor Dodon nu a exclus ca, în caz de nevoie, să blocheze toate legile votate de parlament, adăugând însă că aceasta ar fi „varianta extremă”.

 

 

×