x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigranţi deportaţi în timp ce sunt în comă. Un fenomen în creştere în spitalele din SUA

Imigranţi deportaţi în timp ce sunt în comă. Un fenomen în creştere în spitalele din SUA

27 Iun 2013   •   16:39
Imigranţi deportaţi în timp ce sunt în comă. Un fenomen în creştere în spitalele din SUA

Wladyslaw Haniszewski, de 69 de ani, un polonez care a trăit ultimii 30 de ani în SUA, s-a trezit într-un pat de spital din ţara sa natală după ce intrase în comă într-un spital din oraşul american New Brunswick, scrie publicaţia nydailynews.com.

Wladyslaw Haniszewski nu avea asigurare medicală şi nici permis de muncă. Adus la spital de prietenii săi, acesta a suferit un atac cerebral în timp ce era internat. Încă în comă, bărbatul a fost urcat într-un avion şi trimis în Polonia, în oraşul polonez Boleslawiec, unde se află şi în prezent.

Acum autorităţile din Polonia cer explicaţii spitalului "Robert Wood Johnson", din New Brunswick, susţinând că deportarea făcută în acest fel este ilegală şi imorală.

"Imaginaţi-vă cum este să fii transportat ca un sac de cartofi", a declarat consulul general al Poloniei la New York, Ewa Junczyk-Ziomecka.

Junczyk-Ziomecka a adăugat că atâtea ea, cât şi prietenii lui Haniszewski încercau să-l ajute pe acesta, în momentul în care a fost internat, pentru a se trezi apoi că bărbatul în comă a fost deportat.

Haniszewski s-a trezit din comă, în prezent, însă nu poate comunica cu doctorii, spune consulul. "Mai zâmbeşte uneori, dar nu poate vorbi".

Haniszewski, care suferă şi de o boală a sângelui, trăia de mulţi ani în oraşul Perth Amboy, din New Jersey, până să-şi piardă slujba şi apartamentul şi să se mute într-un adăpost pentru săraci, spune un prieten de-al său, Jerzy Jedra.

Jedra a fost cel care l-a dus pe Haniszewski la spital, la începutul acestei luni.

"Este un om bun, un prieten pe care l-am văzut zilnic timp de 12 ani", povesteşte Jedra.

Spitalele din SUA au obligaţia legală de a acorda oricărei persoane tratament de urgenţă. O prevedere mai puţin cunoscută, însă, dă dreptul spitalelor de a deporta imigranţii fără asigurare medicală, un proces numit "repatriere medicală".

Pentru aceasta, spitalele trebuie să aibă acordul pacientului, a familiei sau a tutorelui. În cazul lui Haniszewski, spune consulul, acordul nu a existat.

"Este un caz incredibil de tulburător", spune Lori Nessel, directoare a Centrului pentru Justiţie Socială, un ONG afiliat Universităţii Seton Hall.

"Astfel de acţiuni sunt ilegale şi lipsite de etică. Din păcate este greu să sancţionezi un spital în instanţă", a declarat aceasta.

Un purtător de cuvânt al spitalului "Robert Wood Johnson" a declarat că toate procedurile legale au fost respectate, însă a refuzat să dea detalii despre caz.

Acesta a adăugat că "repatrierea medicală" se face doar dacă spitalul se asigură că pacientul va fi bine tratat în ţara de origine a repatriatului.

Statul american nu joacă niciun rol în aceste repatrieri, care sunt plătite exclusiv de către spitale, acestea evitând costurile mult mai mari ale tratării pacienţilor.

Potrivit Centrului pentru Justiţie Socială, însă, astfel de repatrieri medicale sunt din ce în ce mai dese. Din cercetările centrului, a reieşit că peste 800 de imigranţi au fost "repatriaţi medical" din 2006 până în prezent.

"Totuşi aceste cazuri sunt greu de documentat pentru că astfel de repatrieri sunt făcute în mare secret", spune Shena Elrington, care s-a ocupat de studiu. Aceasta consideră că numărul real al repatrierilor medicale ar putea fi mult mai mare. 

×