x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Norvegia va fi interzisă cerşetoria

În Norvegia va fi interzisă cerşetoria

28 Ian 2015   •   19:22
În Norvegia va fi interzisă cerşetoria

Guvernul norvegian a finalizat o iniţiativă legislativă pentru interzicerea completă a cerşetoriei, actul normativ urmând să prevadă amenzi, inclusiv pedepse cu închisoarea în cazul celor care cerşesc, potrivit EFE.

După ce a acceptat să aloce mai multe fonduri pentru măsuri sociale, inclusiv un ajutor suplimentar de circa 20 de milioane de euro pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă ale rromilor din România, de unde provin o parte din cerşetorii văzuţi pe străzile din Norvegia, Executivul de la Oslo a primit şi sprijinul Partidului Centrist, de opoziţie, pentru adoptarea actului normativ.
Drept urmare, Partidul Conservator şi Partidul Progresului (formaţiune ultranaţionalistă) care alcătuiesc coaliţia guvernamentală de la Oslo, au asigurat sprijinul parlamentar pentru votarea proiectului de lege, care ar putea intra în vigoare în câteva luni.

Susţinătorii iniţiativei argumentează că cerşetoria a devenit mai agresivă în ultimii ani şi a condus de asemenea la creşterea delincvenţei, cum ar fi traficul cu fiinţe umane.

Un astfel de act normativ a mai fost aplicat în Norvegia, dar a fost abrogat în anul 2005. În urma presiunilor dreptei, Guvernul anterior social-democrat a acordat în anul 2013 administraţiilor locale dreptul de a stabili propriile condiţii în care este permisă cerşetoria.

Dar, după ce au câştigat alegerile, conservatorii şi dreapta xenofobă şi-au intensificat eforturile pentru revenirea la prevederile legale aplicate la acest capitol până în anul 2005. Primul pas a fost reforma locală, la care au aderat mai multe localităţi din sud, însă nu şi capitala Oslo. (I.D)

×