x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În plin scandal al ouălor contaminate, belgienii organizează sărbătoarea omletei gigantice

În plin scandal al ouălor contaminate, belgienii organizează sărbătoarea omletei gigantice

11 Aug 2017   •   21:20
În plin scandal al ouălor contaminate, belgienii organizează sărbătoarea omletei gigantice

Organizatorii sărbătorii omletei gigantice, care va avea loc la 15 august în oraşul belgian Malmedy, sporesc controalele în plin scandal al ouălor contaminate, informează vineri AFP.

"Nu am avut probleme cu aprovizionarea cu ouă, dar săptămâna a fost una foarte agitată", a declarat vineri pentru AFP Bénédicte Mathy, preşedinta Confreriei omletei gigantice din Malmedy, organizatorul de peste 20 de ani al acestei manifestări. 

Monumentul culinar conţine aproximativ 10.000 de ouă. Mai mult de 8.000 dintre acestea provin de la o fermă situată ''la circa 40 km de noi şi de a căror calitate suntem siguri'', a explicat Mathy, subliniind că au fost făcute controale sanitare în mod regulat. 

Restul cantităţii de ouă este furnizat de două lanţuri de supermarketuri care sponsorizează evenimentul. 

"Nu putem risca. Loturile de ouă care ne-au fost furnizate au fost imediat verificate şi comparate cu listele loturilor suspecte publicate de autorităţile belgiene", a explicat organizatoarea. 

"Am certificatele. Nu este nicio problemă" a întărit preşedinta, care a devenit mai liniştită la trei zile de la debutul scandalului ouălor contaminate. 

Malmedy aşteaptă câteva mii de vizitatori şi rămâne de văzut dacă publicul s-a speriat sau nu de scandalul care a ţinut jurnalele de ştiri. Anul trecut, peste 7.000 de persoane - o participare record - au venit să mănânce gratuit o porţie de omletă. 

Omleta gigantică din Malmedy este o sărbătoare populară inspirată de tradiţia lansată acum mai bine de 40 de ani într-un sat situat nu departe de Toulouse, în sud-vestul Franţei. 

În prezent există şapte confrerii ale omletei gigant în lume, create în comunităţile francofone: trei în Franţa, una în Canada, una în Louisiana, Statele Unite, şi una în Argentina. AGERPRES

×