x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încă un RĂZBOI repornit: cel puţin cinci MORŢI la frontiera Azerbaidjan- Armenia

Încă un RĂZBOI repornit: cel puţin cinci MORŢI la frontiera Azerbaidjan- Armenia

02 Aug 2014   •   13:17
Încă un RĂZBOI repornit: cel puţin cinci MORŢI la frontiera Azerbaidjan- Armenia

Patru soldaţi azeri şi un soldat armean au fost ucişi în noile confruntări ce au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la frontiera dintre Azerbaidjan şi Armenia, ţări care îşi dispută de peste două decenii enclava separatistă Nagorno-Karabah, au anunţat surse azere şi armene citate de AFP.

Ministerul azer al Apărării a acuzat 'grupuri de sabotaj armene' de a fi atacat în cursul nopţii poziţii ale forţelor azere, făcând patru morţi în rândul acestora.

În acelaşi timp, autorităţile din Nagorno-Karabah, regiune separatistă cu majoritate armeană, a anunţat că un soldat de 25 de ani a fost ucis în timpul unei 'operaţiuni de sabotaj' din partea forţelor azere.

Aceste noi confruntări intervin după ce autorităţile de la Baku au anunţat vineri că opt soldaţi azeri au fost ucişi în această săptămână în confruntări cu forţele armene.

Confruntările s-au intensificat în ultimele luni în zona enclavei Nagorno-Karabah, părţile acuzându-se reciproc de lansarea de atacuri, acestea soldându-se în acest an, până la ultimele incidente, cu moartea a peste 14 soldaţi.

Conflictul din Nagorno-Karabah, primul izbucnit în spaţiul fostei URSS, datează din 1988. La încheierea unui război de şase ani (1988-1994), care a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, Erevanul a preluat controlul asupra acestei enclave populate de armeni în Azerbaidjan.

Un acord de încetare a focului a fost semnat în 1994, dar Baku şi Erevan nu au reuşit până în prezent să cadă de acord asupra unui statut al regiunii, care rămâne astfel o sursă de tensiune în Caucazul de Sud, zonă strategică situată între Iran, Rusia şi Turcia. (Agerpres)

[foto: Wikipedia]



×