x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vulcanul Kilauea: Alt şuvoi de lavă a ajuns în ocean

Vulcanul Kilauea: Alt şuvoi de lavă a ajuns în ocean

25 Mai 2018   •   10:20
Vulcanul Kilauea: Alt şuvoi de lavă a ajuns în ocean

Al treilea şuvoi de lavă provocat de erupţiile vulcanului Kilauea de pe Insula Mare din Hawaii a ajuns în Pacific, în timp ce elicoptere ale Corpului Puşcaşilor Marini (U.S. Marine Corps), desfasurate in zona, asteapta ordin de evacare a unei comunitati de pe Insula Mare, daca raul incandescent sau fisurile imense ar bloca ultima cale de scăpare.

 

Lava a curs din şase fisuri imense străbătând un peisaj vulcanic pustiit şi înnegrit, care a reprezentat nu demult o junglă, un teren fertil şi o zonă locuită. Kilauea, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, erupe deja de patru săptămâni,  exploziile fiind urmate de un mănunchi de 9,7 kilometri de fisuri ce se întind în flancul său estic pe o distanţă de 40 de kilometri.

Cel puţin cincizeci de locuinţe şi alte structuri au fost distruse de lava scursă din crapaturile apărute într-o zonă populată de pe Insula Mare. Circa 2.000 de persoane au primit ordin de evacuare, iar alte 2.000 din comunităţile de pe coastă ar putea fi nevoite să îşi părăsească locuinţele daca Autostrada 130, ultima cale de scăpare, ar fi blocată de fisuri.

Corpul Puşcaşilor Marini a trimis două elicoptere CH-53E Super Stallion în Hilo, la circa 39 de kilometri spre nord, pentru a susţine o echipă de intervenţie din zonă în cazul în care va fi necesară evacuarea pe calea aerului. Fiecare elicopter poate transporta 50 de persoane odată. ''Acum avem capacitatea de a evacua în doar câteva ore întreaga populaţie estimată din partea de jos a Puna, la sud de şuvoiul de lavă'', a dat asigurări într-un comunicat general de brigadă Kenneth Hara de la Garda Naţională din Hawaii.

Echipele de intervenţie au turnat material în fisurile formate pe şosea şi le-au acoperit cu plăci din oţel pentru a menţine deschisă circulaţia rutieră. În partea superioară a vulcanului Kilauea de 1.246 de metri au loc, în medie, cel puţin douăsprezece explozii, care arunca nori de cenuşă vulcanică la mii de metri altitudine. Cenuşa a ajuns până pe nisipurile de pe plaja Punaluu, aflată la 42 de kilometri sud-vest.

Potrivit geologilor, după trei săptămâni de activitate susţinută, vulcanul Kilauea a intrat într-o ''stare stabilă''. ''Probabil va dura ceva mai mult'', a estimat Wendy Stovall, om de ştiinţă la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Deşi recenta activitate a vulcanului Kilauea a distrus o zonă de 26 de kilometri pătraţi din districtul Puna, autorităţile au subliniat că erupţia vulcanului a avut efecte limitate asupra insulei a cărei suprafaţă este similară cu cea a statului american Connecticut şi care reprezintă o importantă destinaţie turistică. AGERPRES

×