x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendii în Australia. Bilanţul a urcat la 26 de morţi

Incendii în Australia. Bilanţul a urcat la 26 de morţi

08 Ian 2020   •   11:57
Incendii în Australia. Bilanţul a urcat la 26 de morţi
Sursa foto: pixabay.com

Numărul persoanelor decedate în acest sezon devastator de incendii de vegetaţie din Australia, care a început în septembrie, a crescut la 26 după ce moartea unui pompier a fost confirmată miercuri, relatează agenţia DPA.

Bărbatul, tată a doi copii, şi-a pierdut viaţa la 3 ianuarie într-un accident auto în timp ce lupta cu flăcările în statul Victoria. Ministrul responsabil pentru situaţii de urgenţă din acest stat, Lisa Neville, a declarat miercuri reporterilor că în urma anchetei s-a confirmat că decesul pompierului a fost asociat incendiilor de vegetaţie.

Echipajele de pompieri din sud-estul Australiei au profitat miercuri de valorile de temperatură mai scăzute pentru a încerca să controleze incendiile înainte de înrăutăţirea condiţiilor meteorologice, prognozată la sfârşitul acestei săptămâni.

Peste 120 de incendii continuă să ardă în statul Noul Wales de Sud, 50 dintre acestea scăpate de sub control. În acelaşi timp, în statul Victoria sunt active peste 40 de focare, cel puţin zece dând semne că se vor uni. În ambele state a plouat marţi şi miercuri, însă autorităţile au solicitat unor persoane din mai multe localităţi aflate în zone cu risc de incendiu să evacueze cât mai repede deoarece condiţiile extreme de incendiu au fost prognozate pentru vineri, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în unele regiuni din statele estice şi viteze mai mari ale vântului.

''Megaincendiul'' din zona muntelui Gospers, care a mistuit deja peste o jumătate de milion de hectare la nord-vest de Sydney ar putea fi controlat de pompieri vineri, a declarat miercuri ministrul responsabil pentru Situaţii de Urgenţă din Noul Wales de Sud, David Elliott. ''Cred că am atins apogeul'', a adăugat acesta.

Serviciul rural de pompieri din Noul Wales de Sud a anunţat marţi că aproape 1.700 de locuinţe au fost distruse complet şi alte 700 au suferit pagube de la începutul sezonului incendiilor de vegetaţie, în septembrie.

Premierul Scott Morrison a vizitat miercuri Insula Cangurilor unde peste 160.000 de hectare au fost mistuite de flăcări. Situaţia de pe insulă şi din ţară este ''şocantă şi înspăimântătoare'', a declarat premierul reporterilor prezenţi.

Reponsabili cu protecţia faunei sălbatice au declarat că până la 25.000 de koala - jumătate din populaţia de pe insulă - ar fi decedat.

Între timp, smogul provocat de fumul emanat de incendii a revenit miercuri la Sydney, calitatea aerului din estul metropolei fiind ''periculoasă'', iar în vest ''foarte slabă'', conform Departamentului de Sănătate din Noul Wales de Sud. Peste un milion de măşti de protecţie P2 urmează să fie livrate în zonele afectate de incendii din acest stat, a anunţat Ministrul Sănătăţii, Brad Hazzard. 

De asemenea, calitatea aerului din Melbourne şi Canberra continuă să fie ''periculoasă'' din cauza fumului.

Biroul de Meteorologie a anunţat că smogul este posibil să ajungă joi în Tasmania.

Fumul de la incendiile australiene de vegetaţie a atins marţi coasta de sud a Braziliei, după ce a trecut peste Argentina şi Chile, a anunţat Institutul brazilian de Cercetări Spaţiale.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat marţi că fumul provocat de incendiile care afectează Australia ar putea face înconjurul lumii în actualele împrejurări. "Sateliţi ai Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA arată că fumul, deja vizibil în Chile şi Argentina, este pe cale să dea ocol Pământului", a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: incendii australia