x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încet, dar sigur, ISIS distruge oraşul antic Palmyra

Încet, dar sigur, ISIS distruge oraşul antic Palmyra

04 Sep 2015   •   13:21
Încet, dar sigur, ISIS distruge oraşul antic Palmyra

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a aruncat în aer trei turnuri funerare faimoase în oraşul antic Palmyra din deşertul sirian, a declarat vineri pentru AFP responsabilul pentru antichităţi sirian Mammoun Abdelkarim.

'Au aruncat în aer trei turnuri funerare, acestea erau şi cele mai bine conservate şi cele mai frumoase', a spus el.

Acest nou act de sacrilegiu la adresa patrimoniului universal intervine după ce Statul Islamic a distrus două dintre cele mai frumoase temple din Palmyra, "perla deşertului" sirian, notează agenţia franceză de presă.

'Ne-au parvenit informaţii în acest sens cu zece zile în urmă, acum venim să confirmăm pur şi simplu informaţia', a spus el. 'Am obţinut imagini din satelit de la Syrian Heritage Initiative, un institut cu sediul în SUA, înregistrate la 2 septembrie', a explicat responsabilul sirian.

Potrivit acestuia, este vorba de celebrele morminte Elahbel, Jamblique şi Khitot, 'ridicate de familii bogate din Palmyra antică şi care erau simbolul creşterii economice a oraşului în primele secolele d.Hr.', a indicat Abdelkarim.

'Palmyra este cunoscută pentru turnurile sale funerare, caracteristice arhitecturii oraşului', spune el.

Islamiştii din Statul Islamic, grupare ce a profitat de războiul civil pentru a se implanta în Siria, au capturat la 21 mai Palmyra, situată la aproximativ 205 km est de Damasc, după ce au fost urmăriţi de forţele guvernamentale, provocând de îndată temeri privind viitorul patrimoniului sirian.

La 23 august, jihadiştii au aruncat în aer templul Baalshamin din Palmyra. Cu câteva zile înainte, ei mutilaseră corpul fostului responsabil al antichităţilor din oraş, Khaled al-Assaad (82 de ani), după ce l-au executat.

Duminica trecută, islamiştii au ras de pe faţa pământului templul Bel,'cel mai frumos simbol al întregii Sirii'.

×