x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inelul real care l-a inspirat pe JRR Tolkien să scrie Hobbitul şi Stăpânul inelelor, expus public pentru prima dată

Inelul real care l-a inspirat pe JRR Tolkien să scrie Hobbitul şi Stăpânul inelelor, expus public pentru prima dată

04 Apr 2013   •   10:41
Inelul real care l-a inspirat pe JRR Tolkien să scrie Hobbitul şi Stăpânul inelelor, expus public pentru prima dată

Un inel de aur de 12 grame, găsit pe un câmp din Anglia în 1785 şi pomenit într-un blestem antic, despre care se crede că l-ar fi inspirat pe JRR Tolkien să-şi scrie romanele Hobbitul şi Stăpânul inelelor, va fi expus public, în Marea Britanie, pentru prima dată.

Inelul, de dimensiuni neobişnuit de mari, a fost găsit pe un câmp de lângă localitatea Silchester, ţinutul Hampshire, în 1785. Pe inel se poate citi inscripţia în latină "Senicianus trăieşte întru Dumnezeu".

Ţinut într-un depozit timp de aproape un secol, inelul nu a strârnit interesul cercetătorilor decât atunci când a fost descoperită o tabletă într-un templu antic roman din Lydney, Gloucestershire, care menţiona bijuteria în cadrul unui blestem.

Blestemul, proferat de un roman pe nume Silvianus, îi cerea zeului Nodens, căruia îi era dedicat templul, să ajute la înapoierea inelului furat de Senicianus sau să îi dea boală grea hoţului şi rudelor sale.

"Zeului Nodens. Silvianus a pierdut un inel... fie ca celor care poartă numele de Senicianus să nu le dai sănătate până nu vor înapoia inelul la templul din Nodens", este traducerea din latină a blestemului.

Inelul, despre care se crede că a fost făurit în secolul IV, are un diametru de 2,5 centimetri şi cântăreşte 12 grame. Se crede că inelul a fost făcut pentru a fi purtat pe degetul mare, eventual peste mănuşă.

Printre cei care au studiat templul dedicat zeului Nodens şi au avut cunoştinţă de inel şi de blestemul în care este menţionat s-a aflat şi scriitorul JRR Tolkien. La un an după prima vizită la acest templu, Tolkien a început să scrie romanul Hobbitul, în care este pomenit pentru prima dată Inelul Puterii.

Ulterior, Tolkien avea să extindă mitologia din spatele inelului în "Stăpânul inelelor", bijuteria, denumită de scriitor şi "Nepreţuitul" sau "Durbatuluk" fiind cheia întregii poveşti.

Inelul real va fi expus la Biblioteca din localitatea Vyne, ţinutul Hampshire. Pe lângă piesa centrală, organizatorii expoziţiei vor construi în exterior şi un teren de joacă pentru copii, inspirat din romanele lui Tolkien. 

×
Subiecte în articol: stapanul inelelor jrr tolkien hobbitul