x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Infecţiile din spitalele italienilor fac mai multe victime decât accidentele rutiere

Infecţiile din spitalele italienilor fac mai multe victime decât accidentele rutiere

01 Dec 2016   •   18:50
Infecţiile din spitalele italienilor fac mai multe victime decât accidentele rutiere

În Italia decesele cauzate de infecțiile contractate în spital sunt mai numeroase decât cele provocate de accidentele rutiere: 5.000 de morți, față de 3.381 de decese ca urmare a accidentelor rutiere în 2014, scrie Gazeta Românească.

Datele au fost prezentate de experții Asociației Microbiologilor Clinici Italieni (AMCLI), pe timpul ultimului Congres național care s-a ținut la Rimini. La nivel european, numărul persoanelor infectate în spitale este de 4 milioane anual, cu circa 37.000 de decese.

”Această tendință în continuă creștere este cauzată de marea capacitate de evoluție a bacteriilor, în măsură să se modifice și să devină astfel și mai rezistente la tratamentele cu antibiotice disponibile la acest moment. În același timp, industria farmaceutică cu greu face față vremurilor, pierzând oportunități importante”, explică microbiologii. AMCLI subliniază ”importanța supravegherii rezistențelor la antibiotice și diagnosticarea precoce a acestora, activități indispensabile atât pentru a asigura terapia cea mai eficace, cât și pentru a limita cheltuielile care cresc în mod exponențial”.

Asociația a declat că o confirmare a ”dinamismului bacteriologic” s-a înregistrat recent prin identificarea unei tulpini de Enterobacter cloacae ultrarezistentă la antibiotice, izolată într-un spital din sudul Italiei. Descoperirea a fost făcută de microbiologii de la Spitalul Careggi din Firenze.

Însă microbiologii clinici sunt foarte îngrijorați de ”expansiunea de neoprit a bacteriilor multirezistente chiar și în afara mediului spitalicesc. Dintr-un studiu de supraveghere efectuat de AMCLI la nivel național și în fază de publicare a reieșit că aproape 8% dintre bacteriile izolate de la pacienți care nu au fost internați în spital sunt rezistente la majoritatea antibioticelor, menţionează sursa citată.

AMCLI susține că trebuie să se tragă un semnal de alarmă şi se pună accentul pe stabilirea diagnosticului şi medicina de laborator preventivă, în măsură să definească pe date eaxcte tratamentul antibiotic cel mai eficient în funcție de profilul pacientului și de infecția în curs.

 

Citeşte şi:

Sfatul medicului. 5 lucruri pe care nu le ştiaţi despre lumea nevăzută a microbilor

 

Un studiu confirmă faptul că pisicile pot purta bacterii ce ne pot cauza moartea

 

Radu Dumitru: „Dacă pe sticla de apă nu scrie «minerală», uită de ea!”

 

×