x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

de Jurnalul National    |    11 Feb 2008   •   00:00

11 februarie 2008

IDENTICE, DAR DIFERI­TE. La conferinţa pentru securitate de la München, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a dat un răspuns  aberant ministrului român de Externe, Adrian Cioroianu, afirmând că, deşi ştie că limba moldovenească şi limba română “sunt identice‘‘, el susţine  existenţa distinctă a limbii moldoveneşti, pentru că “aceasta a apărut prima...‘‘ Întrebarea lui Cioroianu, citat de Mediafax, era “dacă Moldova nu ar fi avantajată în ceea ce priveşte integrarea în UE de faptul că limba oficială a ţării este identică cu cea a unui stat membru‘‘.

 

OBAMA, ASASINAT. Dacă Barack Obama, candidatul democrat la Casa Albă, va ajunge în final preşedintele SUA, el va fi, cu siguranţă, asasinat. Aşa afirmă laureata Premiului Nobel pentru Literatură, în 2007, Doris Lessing, într-un articol publicat în “Dagens Nyheter‘‘, dând de înţeles că ame­ricanii nu-şi doresc un preşedinte de culoare. În schimb, Lessing e convinsă că Americii îi va merge bine şi va fi liniştită cu Hillary Clinton la Casa Albă. 

 

INCENDIU LA LONDRA. Un incendiu extrem de puternic a devastat sâmbătă seară popularul cartier comercial Camden Market, din nordul Londrei. Peste 100 de pompieri s-au luptat ore în şir cu flăcările de nouă metri înălţime, dar au reuşit până la urmă să le aducă sub control. Din fericire nu s-a semnalat încă nici o victimă. Cauza dezastrului nu a fost încă stabilită. Cartierul este foarte popular printre tinerii nonconformişti, iar piaţa atrage numeroşi turişti în căutare de haine şi obiecte de artizanat.

 

ALEGERI MONITORIZATE. După ce Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a refuzat să participe la monitorizarea alegerilor prezidenţiale din luna martie, din Rusia, Consiliul Europei a anunţat că va trimite observatori acolo, din partea Adunării sale Parlamentare (APCE). Refuzul OSCE fusese motivat prin restricţiile nejustificate impuse de către Moscova observatorilor săi, inclusiv prin întârzierea sau chiar refuzul acordării de vize de intrare în Rusia. Echipa de observatori a APCE a declarat că nu va considera alegerile corecte dacă nu li se vor oferi tuturor candidaţilor şanse egale. Opozanţii Kremlinului au sesizat, în repetate rânduri, organismele europene, privind dominaţia acestuia asupra posturilor de radio şi televiziune, în favoarea campaniei electorale a favoritului preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, creditat, de departe, cu cele mai multe şanse de a ieşi învingător.



ATAC UCIGAŞ. O tânără studentă a deschis focul, ieri, într-un institut tehnic din Baton Rouge, în statul american Louisiana, provocând moartea a două persoane, apoi s-a sinucis. În momentul sosirii poliţiei în campus, “un ofiţer a descoperit cadavrele a trei persoane într-o clasă. Unul dintre ele era cel al persoanei care deschisese focul şi se pare că a ea a împuşcat alte două tinere în clasă”, a explicat pentru CNN sergentul Don Kelly, din cadrul poliţiei din Baton Rouge. Este al treilea incident cu arme de foc în ultimele 24 de ore în Statele Unite şi al doilea într-o şcoală. Joi, o profesoară a fost grav rănită după ce soţul său a deschis focul asupra sa, într-o şcoală primară din Portsmouth, statul Ohio (nord), apoi s-a sinucis.




DUPÅ KOSOVO, CIPRU. UE ar trebui să recunoască şi Ciprul de Nord, dacă va recunoaşte o eventuală declaraţie unilaterală de independenţă a Kosovo, a afirmat prim-vicepremierul rus Serghei Ivanov la conferinţa pentru securitate de la München. Ivanov, care a declarat că Rusia, care nu doreşte crearea unui precedent, nu va fi de acord cu recunoaşterea independenţei provinciei sârbe, pe care o susţine, a mai spus că "dacă se respectă logica" în cazul Kosovo "trebuie să se recunoască şi Ciprul de Nord".


ÎNVINSÅ. Hillary Clinton a pierdut avansul modest pe care îl avea în faţa contracandidatului său democrat, Barack Obama, acesta obţinând victoria sâmbătă în toate cele trei state în care s-a votat pentru alegerile preliminare în cursa pentru Casa Albă. Surpriză a fost şi în tabăra republicană, unde favoritul McCain a fost întrecut de Mike Huckabee.

×
Subiecte în articol: externe