x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

06 Iul 2006   •   00:00
NEGOCIERI. Sefii diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, si ucrainene, Boris Tarasiuk, au convenit la Odessa constituirea unui grup de lucru pentru reglementarea conflictului transnistrean, in cadrul Comisiei mixte prezidentiale romano-ucrainene. Cei doi ministri de Externe au mai discutat chestiunea delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, problema Canalului Bistroe si cea a minoritatilor.

WASHINGTON. Presedintele Traian Basescu urmeaza sa efectueze, in perioada 26-29 iulie, o vizita oficiala la Washington, unde va avea intrevederi cu presedintele George W. Bush si alti reprezentanti ai administratiei americane, ne-au declarat surse americane. Vizita este in pregatire de ceva vreme, fiind a doua intrevedere cu Bush pentru Basescu, de cand si-a preluat mandatul de sef al statului. Basescu s-a mai aflat in vizita oficiala la Washington in martie 2005.

RETRAGERE DIN IRAK. Noul Executiv de la Bratislava, condus de premierul Robert Fico si alcatuit din partide de stanga si de extrema-dreapta, a decis retragerea celor 100 de militari slovaci din Irak, fara a stabili insa un calendar. Ministrul slovac de Externe, Jan Kubis, a anuntat ieri ca a fost identificata "sustinerea politica pentru retragerea militarilor (...) conforma cu vointa cetatenilor".

ARESTARE. Directorul si mai multi membri ai serviciilor de contraspionaj italiene au fost arestati ieri-dimineata, fiind acuzati de implicare in rapirea imamului egiptean Abu Omar de pe o strada din Milano in februarie 2003, caz in care alti 22 de agenti CIA sunt urmariti de justitie, potrivit presei italiene. Printre cei 22 se afla si un fost oficial al consulatului american la Milano, Robert Lady.

LEGISLATIVE MACEDONENE. Cetatenii din Macedonia au inceput sa voteze ieri, in cadrul alegerilor legislative. La urne erau asteptati aproape 1,7 milioane de electori, pentru a alege 120 de deputati dintre cei 2.700 de candidati, in cadrul celei de-a patra runde de alegeri legislative de la independenta tarii, in 1991. Alegerile sunt considerate un test de maturitate in vederea integrarii europene.

COLABORARE. Serviciile secrete din fosta Germanie de Est (STASI) au avut contacte cu 43 de deputati din Germania de Vest in perioada 1969-1972, potrivit unui raport. Conform editiei online a cotidianului La Libre Belgique, citat de Mediafax, 30 dintre acestia erau social-democrati, zece, crestini-democrati, iar trei erau liberali.

RATIFICARE. Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE a primit semnatura reginei Beatrix a Olandei. Se incheie astfel oficial procedura de ratificare din regat. Documentul a intrat in vigoare ieri. Belgia, Danemarca, Germania si Franta nu au incheiat procesul de ratificare.
×
Subiecte în articol: externe