x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

28 Ian 2006   •   00:00

28 ianuarie 2006

CHISINAU. Administratia de la Kiev ignora acordul moldo-ucrainean din 30 decembrie 2005 prin care Kievul s-a angajat sa interzica, incepand cu 25 ianuarie 2006, accesul marfurilor transnistrene prin punctele vamale ucrainiene de pe segmentul transnistrian al frontierei cu Republica Moldova. Seful gruparii separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, i-a multumit pentru aceasta presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, iar asistentul adjunctului secretarului de stat american, David Kramer, si-a exprimat nedumerirea in legatura cu atitudinea duplicitara a Ucrainei in relatia cu Republica Moldova. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

TEHERAN. Reprezentantul iranian insarcinat cu problema nucleara, Ali Larijani, a apreciat drept "insuficient" compromisul propus de Rusia care sa permita Iranului sa se doteze cu un program nuclear civil fara sa poata realiza arma atomica. Moscova a propus Iranului de a transfera in Rusia activitatile sale de imbogatire a uraniului, pentru a da garantii occidentalilor privind caracterul pasnic al programului nuclear iranian.

VIZITA. Papa Benedict al XVI-lea va vizita lagarele de exterminare de la Auschwitz in timpul vizitei sale din Polonia, a anuntat presedintele polonez Lech Kaczynski. In afara de Auschwitz, Papa va mai vizita orasul natal al lui Ioan Paul al II-lea, Wadowice, si Cracovia, orasul din sudul Poloniei unde fostul Papa a fost arhiepiscop inainte de a fi numit la Vatican, in 1978.

SUA. Presedintele american, George W. Bush, a insistat asupra faptului ca decizia sa de a aproba interceptarea comunicatiilor in SUA a fost legala si a spus ca se va opune oricarei schimbari a legislatiei daca acest lucru ar presupune dezvaluirea de secrete inamicilor. El a adaugat ca o masura aprobata de Congres dupa 11 septembrie 2001 i-a oferit autoritatea de a recurge la orice actiuni necesare impotriva inamicului in razboiul antiterorism. Potrivit unui nou sondaj New York Times/CBS News, mai mult de jumatate (53%) dintre americani sunt de acord cu programul Casei Albe de a intercepta comunicatiile pe teritoriul Casei Albe fara mandat din partea justitiei, pentru a putea lupta impotriva terorismului.

HAMAS. Liderul miscarii Hamas, Ismail Haniya, a declarat ca se va intalni cu presedintele palestinian Mahmud Abbad zilele acestea, pentru a discuta despre un "parteneriat politic" dupa victoria miscarii radicale la alegerile de miercuri. Abbas a anuntat ieri ca va cere Hamas sa formeze viitorul guvern. Abbas preconizeaza negocierile ca mijloc de a ajunge la o reglementare de pace cu Israelul, in timp ce Hamas, care nu recunoaste statul Israel, sustine lupta armata. Pe de alta parte, trei persoane au fost ranite ieri in confruntarile armate dintre sustinatorii miscarii islamiste Hamas si cei ai partidului Fatah (al lui Abbas) in sudul Fasiei Gaza.

RECHEMARI. Ambasadorii in Egipt, Finlanda si Estonia, Georgia, Spania au fost rechemati prin decrete semnate de presedintele Traian Basescu. Astfel, Marcel Dinu a fost rechemat din postul din Egipt, Neagu Udroiu, din calitatea de ambasador in Finlanda si Estonia, Constantin Garbea, din Georgia si Stelian Oancea, din Spania.

Grupaj realizat de Marina Constantinoiu
×
Subiecte în articol: externe