x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Info

Info

25 Noi 2005   •   00:00
SCHRÖDER, LA RINGIER. Fostul cancelar german, Gerhard Schröder, va fi consilier al grupului elvetian de presa Ringier, incepand cu 1 ianuarie 2006. Anuntul a fost facut de insusi presedintele grupului, care a adaugat ca fostul cancelar isi va desfasura activitatea intr-un birou propriu, pe care Ringier i-l va pune la dispozitie la Zürich. Potrivit Der Spiegel, fostul cancelar va fi consilier pe probleme de politica internationala al grupului. Cancelarul german si partidul sau, SPD, de orientare social-democrata, au avut relatii bune cu Partidul Social Democrat din Romania (PSD). Der Spiegel sustine ca numirea lui reprezinta "o adevarata lovitura de PR" pentru grupul de presa care, de altfel, este reprezentat pe piata din Romania prin mai multe publicatii.

OPINIE. Mai multi parlamentari francezi au acuzat formatiile de muzica rap din Franta ca incita tinerii la violenta si ura si ca reprezinta unul dintre factorii care au contribuit la violentele din ultima perioada. Aproximativ 200 de alesi francezi au cerut ministrului Justitiei, Pascal Cl...ment, sa inceapa urmarirea in justitie a mai multor formatii de rap, o muzica extrem de populara in zonele sarace ale Frantei, care sunt zilele acestea scena unor violente fara precedent.

ATENTAT. Treizeci de irakieni au fost ucisi si alti 23 raniti, intr-un atentat cu masina-capcana in fata spitalului din Mahmudia, la sud de Bagdad. Aceasta localitate se afla in "triunghiul mortii", o zona in care rapirile si atacurile sunt aproape cotidiene.

PROTESTE. Profesorii bulgari intentioneaza sa-si infiinteze propriul partid, la mijlocul lunii decembrie, a anuntat un profesor protestatar din orasul Sliven. El a precizat ca, dat fiind ca actiunile legale nu le sunt de ajutor profesorilor, acestia vor incerca sa "asedieze fortareata din interior", infiintandu-si un partid, pentru a elabora si insisi legile. Greva profesorilor din Bulgaria s-a desfasurat pana acum dupa model japonez, dar lipsa rezultatelor radicalizeaza protestatarii.

RAPORT. Cocaina a capatat un rol major pe scena drogurilor in Europa, constata Agentia UE pentru droguri (OEDT) in raportul anual 2005, estimand ca aproximativ 9 milioane de oameni (3% din populatia adulta) au consumat acest drog cel putin o data in viata. Potrivit raportului, intre 3 si 3,5 milioane de oameni (1% din populatia adulta) au incercat droguri in ultimul an, in timp ce aproximativ 1,5 milioane (0,5% din populatia adulta) sunt clasificati drept consumatori actuali.

INDIGNARE. Directorul postului de televiziune prin satelit Al-Jazeera a cerut ieri o intalnire de urgenta cu premierul britanic Tony Blair, pentru a comenta informatiile potrivit carora Washingtonul intentiona sa bombardeze postul in 2004. Cotidianul britanic Daily Mirror sustine ca a existat o convorbire telefonica intre presedintele american George W. Bush si premierul britanic in care s-a facut referire la aceasta posibilitate.

INCOMOD. Administratia Bush a decis sa-l acuze pe Jose Padilla de infractiuni mai putin grave, pentru ca nu dorea sa fie audiati ca martori doi membri importanti ai Al-Qaeda, care fusesera supusi unor interogatorii dure, sustine New York Times. Acuzatiile referitoare la un complot pentru folosirea bombei radiologice pentru atacarea unor imobile de locuinte din Statele Unite au fost vehiculate in declaratii ale administratiei privitoare la Padilla, un american mentinut in custodie mai mult de trei ani fara a fi inculpat, dupa arestarea sa, care a intervenit in mai 2002.
×
Subiecte în articol: externe