x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Întâlnire diplomatică la Viena pentru a încerca salvarea acordului nuclear iranian

Întâlnire diplomatică la Viena pentru a încerca salvarea acordului nuclear iranian

25 Mai 2018   •   08:59
Întâlnire diplomatică la Viena pentru a încerca salvarea acordului nuclear iranian

Iranul, europenii, China şi Rusia se reunesc vineri la Viena pentru a trece în revistă încercările lor de a salva acordul nuclear încheiat în 2015 cu Teheranul, la două săptămâni după retragerea furtunoasă a Washingtonului, relatează AFP. 

Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a acordului, reuniunea comisiei comune însărcinate cu supervizarea aplicării textului se va ţine fără Statele Unite, care s-au retras la 8 mai. 

Celelalte părţi semnatare s-au lansat într-un maraton diplomatic pentru a încerca să menţină pe linia de plutire acordul destinat să garanteze natura strict paşnică a programului nuclear iranian. 

Într-un raport la care AFP a avut acces joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat încă o dată că Iranul continuă să îşi respecte angajamentele asumate. 

AIEA "încurajează", totuşi, Teheranul să meargă "dincolo de solicitările" acordului din 14 iulie 2015 pentru a spori încrederea, potrivit acestui text care urmează să fie examinat în curând de Consiliul guvernatorilor agenţiei cu sediul la Viena. 

Iranul a afirmat că aşteaptă măsuri concrete din partea europenilor pentru a decide dacă acordul poate fi salvat, ameninţând în acelaşi timp că, în caz contrar, îşi relansa programul de îmbogăţire a uraniului la un "nivel industrial". 

Teheranul este cel care a solicitat reuniunea comisiei comune vineri. Ţările semnatare şi Comisia Europeană urmează să fie reprezentate la nivel de directori politici sau miniştri adjuncţi de externe. 

UE, China şi Rusia doresc ca Iranul să rămână în acord, europenii considerând că aceasta nu exclude continuarea negocierilor cu Republica Islamică asupra unui text mai larg. 

Preşedintele american, Donald Trump, reproşează acordului că este prea îngăduitor în problema nucleară şi că nu include rachetele balistice al Teheranului, nici intervenţiile iraniene directe sau indirecte în mai multe conflicte regionale, ca în Yemen şi Siria. 

Mai mulţi responsabili iranieni au avertizat însă că reuniunea de la Viena va fi consacrată numai acordului existent, lăsând să se înţeleagă că nu se pune problema de a extinde discuţiile. 

De la intrarea în vigoare a textului negociat îndelung de marile puteri, AIEA, care este însărcinată cu verificarea aplicării lui, a anunţat mereu că Iranul îşi îndeplineşte angajamentele.

AGERPRES

×