x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inuman! Orfelinatul unde copiii de 16 ani cântăresc 10 kilograme

Inuman! Orfelinatul unde copiii de 16 ani cântăresc 10 kilograme

07 Apr 2012   •   16:57
Inuman! Orfelinatul unde copiii de 16 ani cântăresc 10 kilograme

La sesizarea unui ONG, ministrul bulgar al Sanatatii, Desislava Atanasova, a inspectat, vineri, un orfelinat situat in orasul Plevna, unde traiesc in conditii aflate la limita suportabilului 152 de copii.
"Am vazut copii care, la varsta de 16 ani, au o greutate corporala de 16 kilograme, ceee ce este inuman. Am vazut, de asemenea, copii care au implinit 10 ani, dar nu cantaresc mai mult de 5-7 kilograme", a declarat ministrul bulgar al Sanatatii.

Potrivit datelor puse la dispozitia oficialului bulgar, fiecare dintre cei 152 de copii avea doar 5 minute la dispozitie pentru a lua masa. Ca sa manance mai repede, acestia primeau amestecat cele trei feluri pe care trebuie sa le aiba la pranz si la cina. Hrana copiilor consta din diverse amestecuri vegetale care, de cele mai multe ori, erau servite in farfurii de plastic.


Atanasova a declarat ca orfelinatul dispunea de suficienti angajati (174) care sa ingrijeasca cei 152 de copii. Ea a spus ca va initia o ancheta si ca cei responsabili vor fi trasi la raspundere.

Conform unei strategii adoptate de Bulgaria, in urmatorii ani orfelinatul din Plevna, precum si celelalte asemenea institutii vor fi desfiintate, iar copiilor fara parinti va trebui sa li se asigure un mediu familial.

Cazul extrem de dezbatut in media e la sud de Dunare, nu este nici pe departe primul de acest fel petrecut in Bulgaria. In anul 2007 un documentar realizat de BBC din 2007 a socat lumea, facand lumina asupra suferintelor ingrozitoare ale copiilor cu handicap de la centrul din satul Mogilino. In urma scandalului provocat de film, acest centru a fost inchis. In 2009 Comitetul Helsinki din Bulgaria (BHC) si biroul procurorului general din aceasta tara au stabilit ca 238 de copii cu handicap au murit in ultimul deceniu in cele 25 de centre de specialitate din Bulgaria.

"Cel putin trei sferturi (187 de cazuri) din aceste decese puteau fi evitate", se mentioneaza in raportul BHC redactat la incheierea misiunii si care mai mentioneaza ca in celelalte 51 de cazuri moartea copiilor nu ar fi putut fi impiedicata din cauza ca acestia sufereau de boli incurabile sau avusesera complicatii grave.

×