x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Investigaţiile confirmă “posibilitatea” otrăvirii lui Yasser Arafat (The Lancet)

Investigaţiile confirmă “posibilitatea” otrăvirii lui Yasser Arafat (The Lancet)

14 Oct 2013   •   15:34
Investigaţiile confirmă “posibilitatea” otrăvirii lui Yasser Arafat (The Lancet)
Rezultatele unei investigaţii realizate de către o echipă de spacialişti elveţiei arată că fostul lider palestinian, Yasser Arafat, ar fi fost otrăvit cu Poloniu radioactiv 210.

Dezvăluirea a fost făcută de canalul de televiziune Al Jazeera şi preluată de Ria Novosti, precum şi de majoritatea presei occidentale. Astfel, potrivit investigaţiilor, în probele biologice prelevate de pe efectele liderului palestinian a rezultat existenţa unui nivel ridicat de substanţe radioactive. "Pot să confirm o prezenţă neaşteptat de mare de Poloniu 210 în hainele lui Arafat care conţineau probe biologice", scrie Francois Bochud, directorul Institutului de Radiofizică afiliat Centrului medical din Lausanne.

Ancheta oficială asupra cauzelor morţii fostului lider palestinian a fost redeschisă anul trecut, cu acordul văduvei sale, care bănuia la rândul său că soţul ei ar fi fost otrăvit. De asemenea, s-au exercitat asupra ei presiuni publice pentru a-şi da acordul cu privire la exumarea fostului lider palestinian în scopul facilitării anchetei. Palestinienii, în mod special, au făcut presiuni, evocând repetat ipoteza unei posibile  implicări a Israelului în moartea lui Arafat, ipoteză pe care Ierusalimul a negat-o în mod repetat.

Arafat a fost exhumat în noiembrie, anul trecut, petru prelevarea unor probe bilogice din rămăşiţele lui pământeşti. Probele au fost trimise spre examinare unor experţi din străinătate, inclusiv în Rusia, iar jurnaliştii  au cerut în mod expres ca testele să fie analizate şi de experţii elveţieni.

Arafat a murit în noiembrie 2004, într-un spital din Paris. El a fost  distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1994, pentru rolul pe care l-a  avut în negocierile cu Israelul. Rămăşiţele lui pământeşti au fost îngropate la o adâncime de 4 metri, în mausoleul de marmură şi sticlă de la reşedinţa sa din Muqataa, unde îşi petrecuse ultimii ani de viaţă. Reşedinţa este în prezent locuită de succesorul său, Mahmud Abbas. 
(S. Stancu)
MNIR

×
Subiecte în articol: Yasser Arafat incestigatii otravire