x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ipoteza - CIA a venit pe sest

Ipoteza - CIA a venit pe sest

de Marina Constantinoiu    |    28 Noi 2005   •   00:00
Ipoteza - CIA a venit pe sest

Este posibil ca Guvernele statelor europene sa nu fi stiut ca avioane CIA le-au adus pe teritoriul tarii suspecti de terorism, pentru interogare. Totul putea fi un aranjament al serviciilor secrete, sustine raportorul Consiliului Europei, Dick Marty.

Nici un oficial nu le recunoaste. Nici macar nu crede ca asa ceva s-a putut intampla intr-o tara europeana, fara acordul ei: inchisori ale CIA instalate in state europene, pentru interogarea suspectilor de terorism.

Scandalul inchisorilor-fantoma ale CIA de pe teritoriul unor tari europene, inclusiv Romania, nu s-a stins si nici macar indulcit. Elvetianul Dick Marty, raportorul Consiliului Europei, care ancheteaza informatiile privind acest dosar, considera ca este posibil ca "guvernele sa nu fi stiut nimic" despre aceste inchisori, iar operatiunile sa fi fost organizate de serviciile secrete.

CU MAINILE LEGATE. Marty a recunoscut ca nu dispune, "practic, de nici un mijloc de constrangere" pentru a pune capat acestor practici. "Contez pe climatul creat, care ar putea determina unele surse sa vorbeasca", a spus Marty intr-un interviu acordat cotidianului Le Temps.

El a declarat ca va explora mai multe piste si conteaza pe colaborarea Eurocontrol si a centrului UE pentru exploatarea satelitilor pentru a corobora diversele informatii. Totusi Marty a subliniat ca, pentru moment, nu dispune de dovezi si ancheteaza numai banuieli, desi "anumite elemente par clarificatoare". El a adaugat ca, "daca exista, aceste «zone negre» nu au cu siguranta dimensiunile bazei de la Guantanamo si sunt izolate".

DURI. In afara lui Marty, de acest dosar se ocupa si specialisti ai Human Rights Watch. O echipa speciala se ocupa strict de Romania si de Polonia, statele cele mai vizate de banuieli, incercand sa afle daca in aceste tari au existat centre de detentie. Purtatorul de cuvant al organizatiei, Vanessa Saenen, a declarat pentru Delta RFI ca nu intelege de ce Guvernul roman nu vrea sa faca tot ce-i sta in putere pentru a investiga si demonstra ca nu exista nici un centru secret al CIA pe teritoriul tarii.

DEZMINTIRI. Oficialii de la Bucuresti au negat in bloc existenta unor astfel de centre. La randul sau, fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ca problema presupuselor inchisori este o "diversiune", "o disputa in plan american, cu victime colaterale", iar autoritatile romane si cele americane nu au discutat niciodata o asemenea chestiune. "Daca s-a facut ceva, s-a facut pe sest, fara cunostinta noastra, dar nu pe teritoriul romanesc, nu spatii de detentie, nimic din acest punct de vedere. Cred ca sunt la noi oameni care cupleaza la asa ceva din demagogie politica", a adaugat Ion Iliescu.

Surse din CIA ar fi confirmat existenta a doua inchisori secrete ale agentiei americane de informatii pe teritoriul Romaniei si Poloniei, unde ar fi interogati suspecti de terorism, a anuntat cotidianul german Handelsblatt, citat de Der Spiegel.

VERIFICARE
Senatorul PNL de Cluj Norica Nicolai a anuntat ca va propune la urmatoarea sedinta a Comisiei de Aparare infiintarea unei subcomisii care sa ancheteze existenta pe teritoriul Romaniei a unor centre de detentie ale CIA. "Nu pun la indoiala afirmatiile presedintelui Traian Basescu, dar suntem obligati sa dam dovada de transparenta si sa procedam la deschiderea unei investigatii. Eu personal nu cred in existenta acestor centre de detentie in Romania, dar este foarte posibil ca avioane utilizate de Agentia Centrala de Investigatii sa fi tranzitat sau sa fi aterizat pe teritoriul tarii pentru diverse activitati", a spus Norica Nicolai, care este si vicepresedintele Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senat.

×
Subiecte în articol: externe