x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iran: Rohani îl avertizează pe Macron că europenii trebuie să îşi respecte angajamentele asumate

Iran: Rohani îl avertizează pe Macron că europenii trebuie să îşi respecte angajamentele asumate

01 Sep 2019   •   18:00
Iran: Rohani îl avertizează pe Macron că europenii trebuie să îşi respecte angajamentele asumate

Preşedintele iranian Hassan Rohani l-a avertizat pe omologul său francez Emmanuel Macron că Iranul va continua să se distanţeze faţă de acordul nuclear din 2015 dacă Europa nu îşi respectă angajamente asumate, în cadrul unei conversaţii telefonice care a avut loc sâmbătă, potrivit unei informări a preşedinţiei iraniene, transmite AFP.

Este primul schimb de opinii dintre cei doi lideri după întâlnirea din 25 august între preşedintele Franţei şi şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif în marja summitului G7 de la Biarritz.

În mai 2018, Statele Unite au părăsit acordul internaţional încheiat la Viena, destinat să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare, şi au reimpus sancţiuni dure care axfisiază economia iraniană.

Teheranul a răspuns printr-o renunţare progresivă la anumite angajamente prevăzute în acord şi încearcă să convingă statele europene implicate (Franţa, Marea Britanie şi Germania) să adopte măsuri concrete pentru a nu ţine cont de sancţiunile americane, în special în privinţa exportului de petrol.

"Dacă Europa este incapabilă să îşi concretizeze angajamentele, Iranul va face un al treilea pas pentru a-şi reduce angajamentele referitoare la JCPOA" (acordul nuclear din 2015), i-a comunicat Rohani lui Macron, conform sursei citate.

"(Cu toate acestea) această măsură, ca şi cele precedente, va fi reversibilă", a precizat şeful statului iranian.

"Conţinutul JCPOA este imuabil şi toate părţile trebuie să îl respecte", a mai afirmat el.

Partea iraniană nu a precizat care ar putea fi această a treia etapă a dezangajării sale din acord, dar Zarif a declarat într-un interviu acordat recent publicaţiei germane Süddeutsche Zeitung că aceasta va începe pe 6 septembrie.

În cursul conversaţiei telefonice, preşedintele Rohani a chemat la "aplicarea deplină" a acordului nuclear iranian şi a "securităţii transporturilor maritime pe căile navigabile inclusiv în Golf şi în Strâmtoarea Ormuz", cele două obiective ale Iranului în negocierile actuale.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington au cunoscut un nou vârf prin atacurile misterioase asupra unor nave în regiunea Golfului din lunile mai şi iunie. O dronă a fost doborâtă şi mai multe petroliere sechestrate, incidente ce creează temerea unei escaladări ce ar putea să scape de sub control.

O uşoară detensionare s-a produs totuşi cu ocazia summitului G7, unde discuţiile au creat, în opinia preşedintelui Macron, "condiţiile unei întâlniri şi în consecinţă ale unui acord" între preşedinţii Rohani şi Trump.

Donald Trump nu a exclus în principiu posibilitatea unei întâlniri, dar marţi Hassan Rohani a turnat apă rece asupra unei perspective optimiste, când a subliniat că mai întâi Washingtonul trebuie să ridice toate sancţiunile impuse Iranului, mesaj reluat de ministrul iranian de externe.

AGERPRES

×