x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul execută „un spion al CIA și Mossad”

Iranul execută „un spion al CIA și Mossad”

de Şerban Mihăilă    |    10 Iun 2020   •   08:48
Iranul execută „un spion al CIA și Mossad”
Sursa foto: Hepta

Iranul a anunțat că îl va executa în cel mai scurt timp pe cetățeanul iranian care a furnizat serviciilor de informații ale SUA și Israelului, CIA și Mossad, date care au dus la asasinarea generalului Qasem Soleimani, unul dintre cei mai influenți lideri de la Teheran. Seyed Mahmoud Mousavi Majd va fi executat în curând, prin spânzurare, după ce condamnarea sa a fost menținută la Curtea Supremă a Iranului.

 

Pe 3 ianuarie, anul acesta, Qasem Soleimani, considerat de mulți al doilea cel mai puternic om din Iran după ayatolahul Ali Khamenei, avea să fie ucis de o dronă americană, lângă aeroportul din Bagdad, într-un atac ordonat personal de președintele Donald Trump. Generalul Soleimani era comandantul operațiunilor externe ale Gărzilor Revoluției, trupele de elită ale regimului de la Teheran. Uciderea sa a fost considerată la Washington drept o mare victorie contra terorismului și a influenței iraniene „nefaste” în Orientul Mijlociu, în timp ce pe teritoriul iranian erau organizate numeroase manifestații de comemorare a generalului „martir”, asasinat de „dușmanul american”.

Ieri, autoritățile de la Teheran au anunțat că cetățeanul iranian Seyed Mahmoud Mousavi Majd va fi executat pentru spionaj în favoarea SUA și Israelului, după ce condamnarea sa a fost menținută la Curtea Supremă. Potrivit unui purtător de cuvânt al regimului de la Teheran, citat de AFP, Majd a fost găsit vinovat, deoarece a spionat armata iraniană, „în special «Forțele Quds», dar și mișcările și locurile de deplasare ale generalului martir Qasem Soleimani”. Prin informațiile oferite CIA și Mossad, contra unor mari sume de bani, Majd i-a ajutat pe americani să-l ucidă pe general, a mai precizat aceeași sursă, adăugând că execuția va avea loc prin spânzurare, foarte curând.

În luna februarie, Iranul mai dăduse o sentință asemănătoare în cazul lui Amir Rahimpour, un alt cetățean condamnat pentru spionaj în favoarea SUA, precum și pentru conspirație în vederea vânzării de informații asupra programului nuclear iranian. Cu numai două luni înainte, Teheranul anunța că a arestat opt persoane „care au legături cu CIA”, implicate în protestele naționale de stradă izbucnite pe teritoriul iranian din cauza creșterii neașteptate a prețului benzinei. Tot liderii iranieni declarau, în iulie 2019, că au destructurat o rețea de spionaj a CIA, arestând 17 suspecți, între martie 2018 și martie 2019, condamnând o serie dintre aceștia la moarte. Administrația Trump caracteriza, la vremea respectivă, informațiile iranienilor drept „total false”.

 

Schimburi de prizonieri

Tensiunile iraniano-americane au atins cote maxime în ultimii ani, după ce Donald Trump a declanșat o campanie draconică de sancțiuni economice contra Iranului. De altfel, în ultimii doi ani, cele două părți au dat senzația de mai multe ori că sunt foarte aproape de o confruntare militară directă. În pofida acestor tensiuni, precum și a inexistenței, de mai bine de 40 de ani, a relațiilor diplomatice oficiale bilaterale, Teheranul și Washingtonul au făcut câteva schimburi de prizonieri. 

Ultimul a avut loc chiar luni, când cercetătorul iranian Majid Taheri s-a reîntors acasă, în același timp cu eliberarea, de către Iran, a veteranului din Marina SUA Michael White, arestat și reținut încă din iulie 2018. Taheri, care are dublă cetățenie iraniano-americană, lucra la o clinică din Florida și fusese reținut pentru 16 luni, deoarece a încălcat sancțiunile impuse de SUA, trimițând în Iran un produs tehnic. În ianuarie 2016, Teheranul l-a eliberat și pe Jason Rezaian, reporter la „The Washington Post”, în schimbul a șapte cetățeni iranieni. În decembrie, între Iran și SUA a mai avut loc un schimb de prizonieri, în cazul a doi oameni de știință. Majoritatea iranienilor deținuți în SUA au dublă cetățenie și sunt acuzați de încălcarea sancțiunilor, fie prin exportarea de bunuri către Iran, fie prin utilizarea sistemului financiar american.

 

Majd va simți consecințele acțiunilor sale, iar stăpânii lui vor asista la determinarea, puterea și inteligența noastră!”

Gholamhossein Esmaili, purtător de cuvânt al magistraturii iraniene

×