x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul pregătește un atac de proporții

Iranul pregătește un atac de proporții

de Şerban Mihăilă    |    25 Noi 2019   •   08:52
Iranul pregătește un atac de proporții
Sursa foto: MC3 Michael S. Singley/U.S. Navy

Desfășurarea a 14.000 de trupe suplimentare americane în zona Golfului Persic, începând din primăvara acestui an, nu a convins Iranul să nu pregătească un atac de proporții, asemănător celui lansat recent asupra câmpurilor petroliere din Arabia Saudită, prin intermediul dronelor și rachetelor, avertizează comandantul forțelor americane din Orientul Mijlociu. Acesta confirmă  concluziile unui raport al Departamentului  american al Apărării.

 

Foarte posibil, pe lângă suplimentarea numărului de militari, avioanele de luptă și sistemele de apărare aeriană pe care Pentagonul le-a desfășurat în regiune au descurajat Teheranul să mai atace ținte americane, așa cum a fost doborârea unei drone SUA, în luna iunie, a declarat generalul Kenneth F. McKenzie, șeful Comandamentului militar central din Orientul Mijlociu, citat de publicația „The New York Times”. Cu toate acestea, amenințarea atacurilor iraniene asupra statelor din regiunea Golfului rămâne extrem de ridicată. „Cred că, foarte probabil, iranienii vor ataca din nou”, a spus generalul. „Este traiectoria și direcția aleasă” de Teheran, a adăugat el. „Atacul asupra câmpurilor petroliere din Arabia Saudită a fost șocant, atât ca rază de acțiune, cât și ca îndrăzneală”, a afirmat McKenzie, referindu-se la loviturile din septembrie, pe care SUA și aliații lor europeni le-au atribuit Iranului. Potrivit generalului american, Iranul se află sub o puternică presiune internă, din cauza sancțiunilor economice la care a fost supus. În aceste condiții, Tehernul încearcă „să fisureze campania acestor sancțiuni”, prin atacuri ce ar putea declanșa un răspuns militar american, consideră McKenzie. El a reafirmat angajamentul american de securitate în zona Golfului, în pofida prioritizării, de către administrația Trump, a pericolelor reprezentate de China și Rusia. De altfel, portavionul american „Abraham Lincoln” a fost văzut la începutul săptămânii trecute în Strâmtoarea Ormuz, marcând prima apariție a unei nave americane de acest tip în Golful Persic, din luna aprilie. Săptămâna trecută, departamentul de informații al Pentagonului a dat publicității un amplu raport care anticipa faptul că Iranul va desfășura în zonă un număr tot mai mare de rachete balistice și de croazieră.

 

Coaliție internațională

Aflat în Bahrain, la o conferință internațională pe tema securității, generalul McKenzie a cerut unor parteneri regionali ai SUA, precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Irak și Oman să colaboreze cu administrația de la Washington pentru a combate agresiunea iraniană. Arabia Saudită, Bahrain și Emiratele Arabe Unite s-au alăturat SUA, Marii Britanii, Australiei și Albaniei pentru a forma o coaliție maritimă, în vederea asigurării unui trafic maritim sigur în regiunea Orientului Mijlociu, după o serie de atacuri asupra unor petroliere din Golful Persic, în această primăvară. „Regimul iranian s-a dovedit un factor intimidant în vecinătate. Și singura cale de a combate un agresor este să o facem împreună”, a spus McKenzie.

 

Iranul și-a făcut extrem de clare intențiile de a-și continua comportamentul agresiv, care destabilizează”.

John C. Rood, subsecretar american al Apărării

 

 

×