x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul pretinde că a creat "tatăl tuturor bombelor"

Iranul pretinde că a creat "tatăl tuturor bombelor"

19 Sep 2017   •   16:26
Iranul pretinde că a creat "tatăl tuturor bombelor"

Iranul a produs o bombă de 10 tone comparabilă cu “Mama tuturor bombelor” din Statele Unite, a afirmat unul dintre cei mai mari generali ai Iranului, scrie The Independent.

“Aceste bombe sunt la dispoziţia noastră, pot fi lansate din aeronave şi sunt foarte distructive”, a spus Generalul Amir Ali Hajizadeh, comandantul spaţiului aerian al Gărzilor Revoluţionare din Iran. Amir Ali Hajizadeh a descris bomba ca fiind “tatăl tuturor bombelor” comparând-o cu MOAB (Massive Ordnance Air Blast Bomb), bomba din SUA aruncată de către Forţa Aeriană din SUA asupra tunelurilor din provincia Nangarhar, din Afghanistan, dintr-o aeronavă MC-130 în aprilie.

MOAB este cea mai mare armă non-nucleară folosită vreodată de armata SUA într-o bătălie. Explozia este echivalentă cu 11 tone de TNT, iar raza de explozie este de o milă.

Anunţul vine odată cu creşterea tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, care şi-a sporit dezvoltarea programului militar. La începutul lunii, presa iraniană anunţa că armata a testat primul ei sistem de apărare cu rachete de rază lungă.

În 2015, sacţiunile economice severe asupra Iranului au fost înlăturate, după ce guvernul a fost de acord să oprească dezvoltarea armelor nucleare. Hotărârea Naţiunilor Unite, semnată de cinci membri ai Consiliului de Securitate, cerea Iranului să nu “desfăşoare activităţi legate de rachete balistice capabile să livreze arme nucleare”.

Iranul a respectat acordul ONU, însă administraţia Trump a declarat de mai multe ori că e de părere că Iranul încalcă prevederile înţelegerii.

×