x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: 700 milioane dolari pentru un zid în jurul Fâşiei Gaza va costa

Israel: 700 milioane dolari pentru un zid în jurul Fâşiei Gaza va costa

18 Ian 2018   •   18:35
Israel: 700 milioane dolari pentru un zid în jurul Fâşiei Gaza va costa

Armata israeliană construieşte un zid subteran în jurul Fâşiei Gaza în încercarea de a stopa grupările militante să sape tuneluri dinspre enclava palestiniană către Israel.

 

Oficialii israelieni speră ca zidul respectiv, cu o lungime de 65 de kilometri, să pună capăt ameninţării reprezentate de tunelurile săpate de palestinieni către teritoriul israelian. Zidul va costa 2,4 miliarde de şekeli (700 de milioane de dolari) şi ar urma să fie finalizat în cel mult doi ani, a explicat presei un reprezentant al armatei israeliene sub acoperirea anonimatului, conform protocolului militar.

În ultimele două luni, Israelul a distrus trei tuneluri săpate dinspre Fâşia Gaza de militanţi ai grupărilor palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic. ''Acesta este cel mai important efort al Hamas de a construi aceste tuneluri teroriste pentru a încerca să depăşească puterea Forţelor de apărare israeliene (IDF, armata israeliană) la sol, în aer şi pe mare'', a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

În timpul războiului din 2014 din Gaza, mişcarea palestiniană Hamas a folosit o reţea de tuneluri pentru a depozita arme, a se ascunde de bombardamentele israeliene şi a încerca să atace Israelul.

Zidul subteran, care va avea deasupra un gard, este construit în teritoriul israelian la câteva sute de metri de frontiera cu Gaza şi este realizat din beton armat. Un sistem de senzori le va permite autorităţilor israeliene să detecteze eventuale tuneluri din apropiere. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel zid subteran fasia gaza