x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israel: Netanyahu, o familie obisnuita cu scandalurile

Israel: Netanyahu, o familie obisnuita cu scandalurile

16 Feb 2018   •   17:49
Israel: Netanyahu, o familie obisnuita cu scandalurile

Acuzatiile de coruptie formulate recent impotriva premirului israelian, Benjamin Netanyahu, constituie un ultim necaz care intra in casa unei familii, a carui conduita, nu intotdeauna conventionala, a starnit numeroase controverse.

 

De la cainele familiei, destul de agresiv, la numele sotiei premierului asociat cu o sumbra poveste cu sticle returnabile sau la cuvintele scabroase ale fiului, la iesirea dintr-un club de noapte, Netanyahu au capturat atentia opiniei publice si nu neaparat din cauza exercitarii puterii. Necazurile familiei au culminat marti, cand, dupa luni de ancheta, politia a anuntat ca s-au strans suficiente dovezi impotriva premierului pentru inculparea lui in doua dosare. Anticipata, vestea a provocat agitatie in plan politic.

Intr-unul din dosare, Netanyaju este suspectat ca ar fi incercat sa ajunga la o intelegere cu un mare cotidian pentru o ilustrare favorabila a actiunilor sale. Intr-o alta cuaza, Netanyahu si membri ai anturajului sau apropiat sunt suspectati ca au primit din partea unor personalitati foarte bogate tigari de lux, sticle de sampanie si bijuterii, in valoare totala de 230.000 de euro, in schimbul unor favoruri financiare sau personale.

Politia sugereaza ca Netanyahu se face vinovat de coruptie, frauda si abuz de incredere. Nu se face nici o referire la sotia premierului, Sara, sau la fiul cuplului, Yair. Desi presa, foarte bine informata "pe surse", a scris pe larg despre rolul doamnei Netanyahu, despre care se afirma nu numai ca era la curent cu treburile sotului ei, dar ea ar fi solicitat anumite cadouri.

Cotidianul Haaretz, spre exemplu, sustine ca doamna Netanyaju ar fi cerut "o bijuterie scumpa" pentru o aniversare, si bilete de avion si camere la hotel platite pentru Yair si pentru unul dintre prietenii de familie. Daca nu este anchetata in acest dosar, doamna Netanyaju, omniprezenta si o personalitate extrem de influenta, risca sa fie judecata, alaturi de un colaborator apropiat, pentru ca a cheltuit banul public in scopuri personale.

In ceea ce il priveste pe Yair Netanyahu, criticii premierului ii reproseaza acestuia, printre altele ca, din banii contribuabililor, plateste un sofer si o garda de corp pentru fiul sau, desi acesta nu detine nici o functie oficiala in stat.

×