x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul acuză Turcia că sprijină activităţile Hamas de spălare de bani

Israelul acuză Turcia că sprijină activităţile Hamas de spălare de bani

12 Feb 2018   •   21:00
Israelul acuză Turcia că sprijină activităţile Hamas de spălare de bani

Autorităţile israeliene au acuzat Turcia că ar ascunde şi încuraja activităţile de spălare a banilor desfăşurate de către gruparea militantă palestiniană Hamas, relatează dpa. 

Acuzaţia ar putea spori tensiunile în relaţia deja încordată între Israel şi Turcia, notează sursa citată. 

Într-un comunicat publicat luni, serviciul israelian de securitate internă Shin Bet a afirmat că oficialii turci 'au închis ochii şi - ocazional - au încurajat' încercările Hamas de a transfera bani din Turcia către Cisiordania. 

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, este considerată o organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană. 

Potrivit Shin Bet, Hamas a trimis milioane de dolari în Fâşia Gaza din Turcia. 

Shin Bet nu a oferit alte detalii în legătură cu presupusele activităţi de spălare a banilor şi sprijin militar. 

Turcia contribuie de asemenea la capacităţile militare ale Hamas prin intermediul companiei Sadat, care a fost înfiinţată 'la cererea lui Adnan Basha, un consilier apropiat de oficiali din administraţia turcă'. 

Israelul i-a arestat pe cetăţeanul turc Cemil Tekeli şi un alt cetăţean arab din Israel în legătură cu această investigaţie. Tekeli a fost expulzat în Turcia şi neagă acuzaţiile formulate împotriva sa. 

În 2016, Israelul şi Turcia şi-au reluat relaţiile oficiale la şase ani după un incident care a provocat o ruptură între Ankara şi Tel Aviv. Relaţiile dintre cele două state s-au tensionat în 2010, când trupele speciale israeliene au întreprins un raid care a vizat o flotilă umanitară ce se îndrepta către Fâşia Gaza, la acel moment aflată sub blocadă. Zece cetăţeni turci au murit în timpul acestui incident, pe nava Mavi Marmara.AGERPRES

×
Subiecte în articol: istrael acuza turcia spijin hamas spalare bani