x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul, atacat cu rachete din trei direcţii: Gaza, Siria, Liban

Israelul, atacat cu rachete din trei direcţii: Gaza, Siria, Liban

24 Aug 2014   •   13:56
Israelul, atacat cu rachete din trei direcţii: Gaza, Siria, Liban
Sursa foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Israelul s-a trezit atacat cu rachete sâmbătă şi duminică de pe trei fronturi diferite: Siria, Liban şi Fâşia Gaza, scrie Huffington Post.
Nimeni nu a revendicat aceste tiruri cu rachete din Siria şi Liban, doi vecini cu care Israelul este, tehnic, în stare de beligeranţă. În trecut, aminteşte Huffington Post, incidente transfrontaliere diverse s-au mai înregistrat cu aceste două ţări.

„Cel puţin cinci rachete lansate dinspre Siria au lovit diferite puncte din platoul Golan”, ocupat de Israel de la Războiul de Şase Zile din 1967, a anunţat armata israeliană. Israelul doreşte acum să determine dacă aceste tiruri rezultă sau nu din luptele în curs de pe teritoriul sirian. Armata israeliană nu a ripostat, a anunţat un purtător de cuvânt, şi asta spre deosebire de ce s-a întâmplat în iulie, când un proiectil lansat dinspre Siria a provocat o ripostă a armatei israeliene.

În iunie, avioane israeliene au atacat obiective militare siriene după ce un adolescent israelian a fost ucis în ceea ce Israelul a calificat drept atac transfrontalier din partea forţelor loiale regimului lui Bashar al-Assad. Sâmbătă seara, o altă rachetă lansată din Liban a căzut în Galileea, în nordul Israelului, fără a provoca victime. Nici această acţiune nu a fost revendicată şi nu a provocat represalii israeliene. Dar elicoptere israeliene au survolat frontiera, a anunţat o sursă din domeniul securităţii libaneze.

Cel puţin nouă rachete au fost lansate dinspre Liban în direcţia Israelului la jumătatea lunii iulie. Israelul a ripostat cu tiruri de artilerie. Lideri militari libanezi au atribuit aceste tiruri unei mici grupări palestiniene solidare cu locuitorii din Gaza. Israelul a adresat un protest ferm FINUL, forţa Naţiunilor Unite, care, în sudul Libanului, supraveghează frontiera.

Şi dinspre Fâşia Gaza, unde Israelul este în război cu organizaţia islamistă Hamas, de la 8 iulie, palestinienii au continuat să lanseze rachete asupra Israelului. Armata israeliană a contabilizat 20 de tiruri. La rândul ei, a atacat 20 de obiective teroriste în teritoriul palestinian deja devastat de lupte. Israelul îşi va continua operaţiunile militare contra Hamas în Fâşia Gaza până când va fi restabilită securitatea în zonă, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu. (I.D)

×