x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul stinge lumina în Iran

Israelul stinge lumina în Iran

de Şerban Mihăilă    |    13 Apr 2021   •   08:05
Israelul stinge lumina în Iran

La numai o zi după ce Iranul marca triumfalist a 15-a aniversare a Zilei Naționale a Tehnologiei Nucleare a țării, prin punerea în funcțiune de noi centrifuge pentru îmbogățirea uraniului la Natanz, Israelul a lăsat fără curent cea mai importantă centrală nucleară subterană iraniană, printr-un atac cibernetic care a distrus sărbătoarea Teheranului. Lovitura pare să facă parte din planul declarat al premierului Benjamin Netanyahu de a împiedica cu orice preț reintrarea SUA în acordul nuclear cu Iranul, ținut pe perfuzii în ultimii doi ani de către comunitatea internațională, ale cărei eforturi disperate de salvare se derulează în aceste zile la Viena.

 

„Astăzi, a fost pus în funcțiune un lanț de 164 de centrifuge IR-6”, anunța sâmbătă, pe un ton solemn, președintele iranian, Hassan Rouhani, cu ocazia Zilei Naționale a Tehnologiei Nucleare a Iranului. „Acest lucru ne furnizează de zece ori mai multe produse decât fostul lanț”, mai preciza el, referindu-se la sporirea capacității centralei din Natanz de a îmbogăți uraniu prin intermediul unui nou lanț, extrem de performant, de instalații centrifuge. La numai câteva ore de la anunțul festivist al liderului de la Teheran, responsabilii complexului nuclear subteran intrau în panică: o pană de curent paraliza centrala aproape în totalitate, duminică dimineață. Inițial, s-a declarat că este vorba despre o avarie izolată la rețeaua electrică, după care oficialitățile s-au dezmeticit și au început să arate cu degetul în direcția serviciului israelian de informații Mosad. Mai întâi, Ali Akbar Saleh, șeful Organizației de Energie Atomică a Iranului, s-a referit la un act de „terorism nuclear”, ferindu-se să pronunțe însă numele vreunui vinovat. După ce a promis răzbunare, Saleh, citat de CNN, a declarat că atacul „demonstrează că dușmanii progresului realizat de Iran, atât în domeniul nuclear, cât și în cel al negocierilor nucleare, sunt disperați să comită acțiuni teroriste contra tehnologiei nucleare din Natanz!”. Ieri, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a identificat Israelul drept singurul vinovat pentru atacul de duminică, jurând, la rândul său, răzbunare.

„Sioniştii vor să se răzbune din cauza progresului pe care l-am realizat pe calea ridicării sancţiunilor. Ei au afirmat public că nu vor permite acest lucru. Ne vom lua revanşa în faţa sioniştilor!”, a tunat Zarif, citat de Reuters, referindu-se la negocierile de la Viena, unde, sub patronajul UE, Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, state care au rămas în acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, depun mari eforturi pentru readucerea SUA în acest tratat, abandonat unilateral, în 2018, de fostul președinte american Donald Trump, la insistențele israelienilor. Reintrarea SUA ar însemna, automat, ridicarea unor sancțiuni internaționale devastatoare pentru Iran. „Nu a existat contaminare şi nu au fost nici victime, însă atacul ar fi putut provoca un dezastru. Poate fi considerată o crimă împotriva umanităţii”, a spus, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, într-o conferinţă de presă. El a adăugat că centrifugele de primă generație din Natanz, de tip IR-1, au fost distruse în acest atac. Concomitent, potrivit site-ului „Iranian Nournews”, citat de AFP, persoana vinovată de „întreruperea sistemului electric” de la centrala din Natanz a fost identificată, fără a fi furnizate însă și alte detalii.

 

Natanz, călcâiul lui Ahile

Un fost șef al formațiunilor paramilitare iraniene Gărzile Revoluției, citat de AP, a afirmat ieri că acțiunea de sabotaj a israelienilor a provocat, de asemenea, un incendiu la centrala nucleară și a cerut îmbunătățiri substanțiale ale sistemului de securitate al complexului. Generalul Mohsen Rezai a precizat într-un mesaj pe Twitter că este vorba deja despre un al doilea incendiu la Natanz, în decurs de un an. Rezai a semnalat astfel „gravitatea fenomenului de infiltrare”. Imediat, ministrul Zarif a avertizat că centrala din Natanz va fi reconstruită prin utilizarea unor sisteme și instalații mult mai avansate, făcând astfel fără să vrea jocul israelienilor, care vor specula probabil această afirmație, în încercarea de a pune în pericol negocierile de la Viena.

În trecut, Natanz a mai fost ținta unor acțiuni de sabotaj. Virusul cibernetic „Stuxnet”, descoperit în 2010, despre care se crede în mod aproape unanim că este o creație americano-israeliană, a mai întrerupt și distrus centrifugele din Natanz, în timpul unei perioade când Occidentul era extrem de îngrijorat de programul nuclear iranian. Apoi, în iulie, anul trecut, la Natanz a avut loc o explozie misterioasă la unitatea de asamblare a centrifugelor avansate, descrisă ulterior de autorități drept un act de sabotaj al israelienilor. Iranul reconstruiește acum unitatea respectivă, în interiorul unui munte aflat în apropiere. De asemenea, Teheranul a acuzat Israelul în luna noiembrie de asasinarea omului de știință care a dezvoltat programul militar nuclear iranian cu decenii în urmă. 

 

Tăcere complicitară

De cealaltă parte, Ierusalimul nu a comentat oficial în niciun fel atacul de sâmbătă, după cum nu o face aproape niciodată, atunci când este vorba despre operațiuni ale Mosad sau ale unităților speciale. În schimb, presa israeliană, care are contacte extrem de puternice cu agențiile de informații militare ale statului evreu, a anunțat că atacul cibernetic a fost opera Israelului, fără a-și dezvălui însă sursele.

Spre exemplu, posturile de televiziune israeliene 11 şi 13 au raportat că, potrivit unor „surse din servicii secrete occidentale”, pana de curent nu a fost un accident, ci s-a datorat unui atac cibernetic efectuat de Mosad, care a provocat pagube semnificativ mai mari decât cele raportate de autorităţile iraniene. Între timp, duminică, în ajunul Zilei Independenței Israelului, premierul Benjamin Netanyahu toasta alături de șeful Mosad, Yossi Cohen, pentru parcursul incredibil realizat de statul evreu, ajuns în poziția de „putere mondială”.

 

Un scandal planificat

Atacul din Natanz a avut loc cu puțin timp înaintea întâlnirii de ieri, dintre Netanyahu și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul căreia premierul israelian urma să-i expună șefului US Army motivele din spatele vehemenței cu care statul evreu se opune reintrării SUA în acordul nuclear cu Iranul. Încă de la începutul negocierilor de la Viena, Netanyahu a jurat să facă tot ce depinde de el pentru a opri înțelegerea nucleară. Spre deosebire de ultimii patru ani, când Casa Albă era condusă de Trump, un prieten necondiționat al Israelului, noua administrație de la Washington și-a exprimat deja în câteva rânduri răceala față de politica intransigentă a Ierusalimului în Orientul Mijlociu. Mai mult, noul președinte, Joe Biden, pare decis să reia acordul nuclear cu Iranul, ridicând astfel și o parte din sancțiunile impuse Teheranului.

 

Dincolo de încercarea de a sabota negocierile de la Viena, Israelul a urmărit probabil, prin atacul din Natanz, să arate Teheranului că poate încetini oricând programul său atomic. Mai mult, Ierusalimul a demonstrat că principalul centru nuclear iranian rămâne o țintă vulnerabilă.

×