x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul se opune oricăror „limitări” din partea Moscovei asupra operațiunilor sale în Siria

Israelul se opune oricăror „limitări” din partea Moscovei asupra operațiunilor sale în Siria

16 Apr 2018   •   18:58
Israelul se opune oricăror „limitări” din partea Moscovei asupra operațiunilor sale în Siria

Israelul a respins luni orice restricţie privind libertatea sa de acţiune militară faţă de vecinul său sirian din partea Rusiei sau din partea altei ţări, la o săptămână după un raid la nord de Damasc atribuit statului israelian, relatează AFP. 

O bază aeriană situată în provincia Homs, în centrul Siriei, a fost vizată la 9 aprilie de un raid pe care regimul de la Damasc şi aliaţii săi rus şi iranian l-au atribuit Israelului. Cel puţin 14 combatanţi proregim, între care iranieni, au fost ucişi în acel bombardament, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). 

Oficiali israelieni au refuzat să confirme responsabilitatea ţării lor în acest atac. 

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut apoi premierului israelian Benjamin Netanyahu să se 'abţină de la orice acţiune care ar destabiliza şi mai mult situaţia' în Siria. Rusia este unul dintre cei mai fideli susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad. 

'Vom menţine o libertate totală de acţiune, nu vom accepta nicio limitare în apărarea intereselor noastre de securitate', a afirmat ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman într-un mesaj video difuzat de site-ul de informaţii Walla, răspunzând la o întrebare despre criticile Moscovei. 

'Nu vrem să-i provocăm pe ruşi, avem o linie de dialog deschisă la nivel de ofiţeri superiori. Ruşii ne înţeleg şi este un fapt că de ani de zile am reuşit să evităm fricţiunea (militară) cu ei în Siria', a spus Lieberman. 

El a acuzat din nou Iranul că încearcă să se implanteze militar în Siria şi să ameninţe Israelul. 'Nu vom tolera o forţă militară iraniană semnificativă în Siria sub forma unor porturi şi aeroporturi militare sau desfăşurări de arme sofisticate', a adăugat ministrul apărării israelian. 

De la începutul războiului în Siria în 2011, Israelul a urmărit să nu fie atras în conflict, chiar dacă armata israeliană a efectuat în ultimii ani zeci de atacuri împotriva unor poziţii ale regimului sirian sau asupra unor convoaie de arme prezentate ca provenind din Iran şi destinate Hezbollahului libanez, aliat al Teheranului şi Damascului. 

Mai mulţi miniştri israelieni au reiterat duminică ameninţări cu atacuri împotriva unor ţinte iraniene, la o zi după loviturile americane şi britanice împotriva mai multor instalaţii în Siria legate de programul de armament chimic al regimului sirian.

AGERPRES

×