x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul va prezenta Statelor Unite o nouă strategie pentru contracararea Iranului

Israelul va prezenta Statelor Unite o nouă strategie pentru contracararea Iranului

25 Aug 2021   •   19:00
Israelul va prezenta Statelor Unite o nouă strategie pentru contracararea Iranului

Israelul va prezenta Statelor Unite un nou plan pentru contracararea Iranului, care va include modalităţi de cooperare cu ţări arabe şi continuarea acţiunilor împotriva programului nuclear iranian, afirmă premierul Naftali Bennett, citat de cotidianul The New York Times.

"Este vorba de o nouă abordare, noi modalităţi de abordare a problemelor, în mod realist, pragmatic şi prin poziţii rezonabile faţă de prieteni", a declarat Naftali Bennett, înaintea întâlnirii cu preşedintele SUA, Joseph Biden.

"Ceea ce trebuie să facem şi ceea ce facem este să formăm o coaliţie regională cu state arabe rezonabile, care împreună cu noi să blocheze această expansiune şi dorinţă de dominare" din partea Iranului, a explicat premierul Israelului.

"Israelul este aici, noi suntem ancora de stabilitate care are voinţa de a trece la acţiuni pentru a face mai sigură această regiune", a subliniat Naftali Bennett.

Premierul Israelului a reiterat că se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear iranian. Naftali Bennett a sugerat că Israelul va continua atacurile secrete asupra instalaţiilor nucleare iraniene, acţiuni pe care le-a numit "lucrurile din zona gri".

Naftali Bennett a început miercuri vizita oficială în Statele Unite. În cursul zilei de miercuri premierul Israelului se va întâlni cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi cu secretarul Apărării, Lloyd Austin. Joi este programată întrevederea lui Naftali Bennett cu preşedintele Joseph Biden, conform cotidianului The Times of Israel.

În mod separat, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a declarat, conform site-ului Ynetnews.com, că Israelul ar putea acţiona şi în mod unilateral pentru a bloca ambiţiile Iranului de a fabrica arme nucleare.

Israelul a avertizat în mod repetat că ar putea recurge la o acţiune militară pentru distrugerea programului nuclear iranian. Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil.

William Burns, directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii din SUA (CIA), a efectuat săptămâna trecută o vizită oficială în Israel, pentru discuţii pe tema ameninţării strategice generate de Iran.

Statele Unite exercită presiuni asupra Iranului pentru renegocierea Acordului nuclear din 2015, iar negocierile stagnează. Israelul şi Statele Unite au atribuit Iranului atacul cu dronă care a vizat, la sfârşitul lunii iulie, petrolierul MV Mercer Street, un incident soldat cu moartea unui  cetăţean român şi a unui britanic.

Mediafax

×
Subiecte în articol: Israel sua iran