x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia, cel mai bun aliat al SUA

Italia, cel mai bun aliat al SUA

19 Iun 2019   •   11:05
Italia, cel mai bun aliat al SUA
Sursa foto: Genevieve ENGEL

Italia este cel mai de încredere partener european al Statelor Unite, a susţinut vicepremierul italian, Matteo Salvini, în cadrul unei vizite efectuate la Washington, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Într-o perioadă în care instituţiile din cadrul Uniunii Europene sunt fragile şi se schimbă, Italia vrea să fie cel mai solid, valid, credibil şi coerent partener al Statelor Unite”, a declarat Salvini. Oficialul italian a purtat discuţii cu secretarul de Stat american, Mike Pompeo, şi cu vicepreşedintele Mike Pence. Relaţiile dintre Italia şi SUA au devenit tensionate anul acesta, după ce Roma a refuzat să îl recunoască pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, în funcţia de preşedinte interimar. Salvini şi-a declarat acum „apropierea” de administraţia Trump şi „viziunea comună” cu aceasta „cu privire la Iran, Venezuela, Libia, situaţia din Orientul Mijlociu, dreptul la existenţă al Israelului şi îngrijorările legate de aroganţa chineză faţă de Europa şi continentul african”, scrie AFP. Ca şi Donald Trump, el a pledat, într-o conferinţă de presă, pentru un dialog cu Rusia lui Vladimir Putin, pentru „a apropia Moscova de sistemul de valori occidentale, în loc să fie lăsată în braţele Beijingului”. Tot ca liderul american, Salvini a apărat o scădere masivă a impozitelor în ţara sa, în pofida reticenţelor Bruxellesului legate de deficitul şi de datoria publice ale Romei, vicepremierul italian mergând până la a pleda pentru un „buget trumpian” în Peninsulă.

Administraţia de la Washington şi preşedintele Donald Trump nu și-au ascuns niciodată afinităţile față de guvernul populist de la Roma.

 

 

×