x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia / Silvio Berlusconi îşi poate face de cap. Nu mai poate fi condamnat penal

Italia / Silvio Berlusconi îşi poate face de cap. Nu mai poate fi condamnat penal

de Ovidiu Ciutescu    |    23 Iul 2008   •   00:00

10:45 • Senatul italian a votat marţi proiectul de lege care garantează imunitatea penală celor mai înalţi patru responsabili ai statului, printre care şi Silvio Berlusconi, după ce deputaţii aprobaseră textul în 10 iulie, informează AFP.

Senatul italian a votat marţi proiectul de lege care garantează imunitatea penală celor mai înalţi patru responsabili ai statului, printre care şi Silvio Berlusconi, după ce deputaţii aprobaseră textul în 10 iulie, informează AFP.

 

 

CURAT CA LACRIMA. După ce a fost aprobat în Camera Deputaţilor în 10 iulie, proiectul de lege pentru imunitate a fost adoptat definitiv în Senat cu 171 de voturi pentru, 128 împotrivă şi şase abţineri. Legea îi va permite lui Berlusconi, urmărit în justiţie de zeci de ori, fără a fi condamnat vreodată definitiv, să nu mai fie îngrijorat de procese în cursul mandatului său de cinci ani. Procesul de la Milano, în care premierul şi fostul său avocat David Mills sunt acuzaţi de corupţie, va fi suspendat. "Criticilor legate de rapiditatea cu care a fost prezentat acest proiect", la scurt timp după întoarcerea la putere a lui Berlusconi, la mijlocul lunii mai, trebuie să li se răspundă prin faptul că "acest text nu este nici prematur, nici tardiv", ci intervine "exact cînd trebuie", a argumentat ministrul justiţiei Angelino Alfano, în cursul dezbaterii care a precedat votul din camera superioară a legislativului. Opoziţia a denunţat drept "favorizare" un text care suspendă urmăririle judiciare vizînd cei mai înalţi patru responsabili ai statului - preşedintele, şeful Guvernului şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului - dar de care este interesat în primul rînd Silvio Berlusconi. Imunitatea se va aplica pe durata unui singur mandat, excluzînd însă cazul în care premierul ar deveni, de exemplu, preşedinte, o ambiţie pe care o are Berlusconi, potrivit presei. Avînd această protecţie, pe care nu reuşise să o obţină în cele două mandate precedente la conducerea executivului, Il Cavaliere a anunţat o reformă profundă a justiţiei pentru toamnă. Obiectivul este accelerarea proceselor, printre cele mai lungi din Europa, dar şi reducerea puterii magistraţilor, considerată excesivă de o clasă politică traumatizată de operaţiunea anticorupţie "Mîini Curate", în cadrul căreia au fost puşi sub acuzare zeci de aleşi la începutul anilor '90. "De această dată, Berlusconi este hotărît să meargă pînă la capăt. Este o prioritate personală. Vrea să se mişte repede, profitînd de starea de graţie de care se bucură încă şi de diviziunile din opoziţie", consideră politologul Marc Lazar, specialist în politică italiană.

 

 

ALARMAŢI. O modificare a structurii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) îngrijorează în special judecătorii, care nu vor mai fi majoritari în acest organ suprem din domeniul judiciar, numărul lor fiind redus în favoarea personalităţilor alese de Parlament. "CSM numeşte judecătorii şi le gestionează carierele. Modificarea structurii sale este periculoasă şi ar putea duce la o pierdere a independenţei", a declarat Edmondo Brutti Liberati, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Magistraţilor (ANM), principalul sindicat din sectorul judiciar. Dreapta aflată la putere consideră, însă, CSM în primul rînd un organ corporatist concentrat exclusiv pe apărarea profesiei. Calificat recent drept "cloacă" de senatorul de dreapta Maurizio Gasparri, consiliul este prezidat de şeful statului. În condiţiile în care magistraţii italieni se bucură de o independenţă completă, o moştenire din perioada de după al Doilea Război Mondial care viza împiedicarea derivelor fasciste, Guvernul intenţionează şi să stabilească priorităţi în ceea e priveşte infracţiunile care trebuie urmărite pentru a unifica politica penală. "Există, în mod incontestabil, o dorinţă de preluare din nou a controlului", conchide fostul preşedinte ANM, o situaţie favorizată de propaganda lui Berlusconi împotriva judecătorilor "roşii", dar şi de "criza de eficienţă" a justiţiei.

 

×
Subiecte în articol: externe berlusconi