x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italienii stau la cozi interminabile ca să divorțeze

Italienii stau la cozi interminabile ca să divorțeze

11 Mai 2017   •   23:00
Italienii stau la cozi interminabile ca să divorțeze

Italienii care divorţează de un partener înstărit nu vor mai putea pretinde să aibă acelaşi stil de viaţă ca în timpul căsătoriei, a decis Curtea de casaţie, care îi obligă să nu se atingă de indemnizaţiile la care au dreptul după divorţ decât în caz de nevoie, relatează AFP. 

"Raportul matriomonial se stinge nu numai pe plan personal, ci şi economic şi matrimonial", a explicat Curtea de casaţie în decizia făcută publică miercuri. 

Această decizie pune capăt unei jurisprudenţe de 27 de ani care lega compensaţiile acordate de nivelul vieţii din timpul căsătoriei. 

Potrivit înaltei curţi, indemnizaţia stabilită după separare nu ar trebui acordată decât dacă cel care a făcut cererea dovedeşte că "nu este în măsură să-şi susţină propriile nevoi". 

Curtea precizează că "independenţa economică" a partenerului care solicită compensaţia va fi evaluată în funcţie de veniturile sale, de patrimoniul său mobiliar şi imobiliar, dar şi de perspectivele sale profesionale. 

Primită mai degrabă bine de opinia publică italiană, această decizie bazată pe principiul egalităţii dintre bărbaţi şi femei a suscitat joi numeroase reacţii în rândul juriştilor şi sociologilor. 

"Nu mai este acum un lucru uşor să iei ascensorul social datorită căsătoriei urmate de un divorţ", a comentat Gian Ettore Gassani, avocat specializat în afaceri matrimoniale. 

Decizia curţii nu va schimba nimic pentru copii, al căror stil de viaţă trebuie păstrat în caz de divorţ prin intermediul pensiei alimentare. 

Însă sociologul Chiara Saraceno, autoare a numeroase cărţi despre cuplu şi familie, crede că această decizie care se doreşte un pas în direcţia unei mai mari egalităţi între bărbaţi şi femei ar putea, dimpotrivă, să le penalizeze pe acestea din urmă. 

În numeroase cupluri, femeile sunt acelea care "îşi petrec timpul făcând cumpărături, ocupându-se de copii, timp utilizat de soţ pentru a creşte nivelul de viaţă al familiei", a explicat ea. 

Iar decizia Curţii "riscă să nu ţină cont de această contribuţie ascunsă a soţiei la creşterea venitului soţului ei", a conchis sociologul.AGERPRES

×