x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia, Coreea de Sud și China condamnă noul test nuclear de la Phenian

Japonia, Coreea de Sud și China condamnă noul test nuclear de la Phenian

03 Sep 2017   •   17:46
Japonia, Coreea de Sud și China condamnă noul test nuclear de la Phenian

Japonia, Coreea de Sud şi China au condamnat duminică noul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian, test calificat de nord-coreeni drept un ''succes total'' şi care a avut scopul de ''a examina şi a confirma acurateţea şi credibilitatea'' tehnologiei nucleare, transmit Kyodo, Yonhap şi AFP. 

Premierul japonez Shinzo Abe a afirmat că dezvoltarea nucleară şi a capacităţii rachetelor balistice ale Coreei de Nord reprezintă un nivel superior de ameninţare şi subminează grav pacea şi securitatea regionale. 

''Consiliul de Securitate al ONU a criticat dur Coreea de Nord pentru lansările repetate de rachete balistice în acest an. Considerăm că este absolut intolerabilă desfăşurarea unui test nuclear de către Coreea de Nord'' în acest context, se arată într-o declaraţie a şefului executivului nipon. 

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut ''pedeapsa cea mai fermă'' contra Phenianului, inclusiv adoptarea de noi sancţiuni de către Naţiunile Unite. 

Moon Jae-In s-a pronunţat pentru adoptarea ''tuturor măsurilor diplomatice, în special a sancţiunilor de către Consiliul de Securitate al ONU, pentru a izola complet Coreea de Nord'', a declarat consilierul prezidenţial sud-coreean Chung Eui-Yong, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională de la Seul. 

Beijingul a ''condamnat viguros'' noul test nuclear efectuat duminică de Phenian şi i-a cerut acestuia să renunţe ''la agravarea situaţiei cu gesturi care nu îi servesc propriilor interese''. 

Coreea de Nord ''a ignorat opoziţia generală a comunităţii internaţionale şi a efectuat un nou test nuclear. Guvernul chinez îşi exprimă opoziţia hotărâtă şi condamnă viguros'' această acţiune, a indicat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat. 

Coreea de Nord a anunţat că a testat duminică o bombă cu hidrogen. Postul public de televiziune de la Phenian a afirmat că testul a fost un 'succes total'. Bomba cu hidrogen poate fi montată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean.

AGERPRES

×