x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe JAPONIA. Medicii cer ca vârsta de pensionare să crească la 75 de ani

JAPONIA. Medicii cer ca vârsta de pensionare să crească la 75 de ani

18 Iul 2017   •   16:09
JAPONIA. Medicii cer ca vârsta de pensionare să crească la 75 de ani

Doctorii din Japonia au venit cu o idee pentru a ajuta ţara să menţină pasul cu populaţia ei tot mai bătrână: redefinirea categoriei de "cetăţeni seniori" pentru a include persoane de peste 75 de ani, conform The Guardian.

O campanie recentă spune că vârsta comun acceptată de 65 de ani este “expirată” şi trebuie adaptată pentru a ţine cont de durata de viaţă aşteptată şi pentru a schimba atitudinea socială referitoare la vârstă.

Fostul preşedinte al Asociaţiei de Geriardie din Japonia, Dr Yasuyoshi Ouchi, spune că propunerea nu are menirea de a acorda acoperire politică pentru creşterea vârstei de pensionare. În schimb, oamenii în vârstă de 60 de ani trebuie să aibă mai multă flexibilitate pentru a-şi continua munca sau pentru a face voluntariat pentru comunitate, dacă asta îşi doresc să facă.

“Însă, cei care se simt sănătoşi când ajung la 60 sau 65 de ani sunt obligaţi să se pensioneze, iar asta înseamnă că cei care sunt obişnuiţi să acorde suportul lor altora, devin cei care au nevoie de suport.”, a afirmat Ouchi la Centrul de Presă Străină din Japonia, marţi. “Noi credem că genul acesta de tratament este expirat”.

Astfel, conform propunerii, oamenii cu vârste între 65 şi 74 de ani vor fi clasificaţi ca fiind “pre-bătrâni”, cei care au trecut de 75 de ani vor fi clasificaţi ca fiind “bătrâni”, iar cei de peste 90 devin “super bătrâni”.

Japonia are de mult probleme cu provocările demografice, în condiţiile în care populaţia bătrână este din ce în ce mai mare. Proporţiile populaţiei de peste 65 de ani sunt preconizate că vor creşte de la 27% la 38% până în 2065.

Ouchi a afirmat că vărsta populaţiei japoneze a fost văzută dintr-un unghi negativ, însă el vede un viitor vibrant în care oamenii mai bătrâni vor fi împuterniciţi să contribuie la societate, dacă aceştia încă au dorinţa şi abilitatea să o facă.

×
Subiecte în articol: japonia pensionare demografie