x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia şi SUA sunt aproape de încheierea unui acord comercial

Japonia şi SUA sunt aproape de încheierea unui acord comercial

25 Aug 2019   •   12:30
Japonia şi SUA sunt aproape de încheierea unui acord comercial

Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele SUA, Donald Trump se vor întâlni duminică la summitul G7 de la Biarritz (sud-vestul Franţei), pentru a discuta un acord comercial, transmite AFP.

Donald Trump a afirmat că SUA sunt "foarte aproape" să încheie un acord comercial "important" cu SUA, adăugând că autorităţile de la Washington şi Tokyo lucrează la acest acord de cinci luni.

Potrivit presei japoneze, principalii negociatori ai celor două părţi au căzut vineri de acord la Washington asupra liniilor principale ale unui acord care să fie benefic pentru ambele economii şi să satisfacă dezechilibrul comercial înregistrat de SUA în relaţia cu Japonia, dezechilibru criticat frecvent de Donald Trump.

"Am făcut progrese importante" a declarat sâmbătă negociatorul japonez pentru Comerţ, Toshimitsu Motegi, după trei zile de negocieri bilaterale cu reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer. "Aceste progrese vor fi confirmate la summitul G7", care se derulează în prezent la Biarritz, a adăugat Toshimitsu Motegi.

Potrivit postului public de televiziune NHK şi mai multor cotidiene japoneze, Toshimitsu Motegi şi Robert Lighthizer au căzut de acord în special asupra unei reduceri a tarifelor vamale japoneze pentru carnea de vită şi de porc din SUA. La rândul său, Washingtonul va anula tarifele vamale pentru anumite produse industriale provenite din Japonia, însă nu şi cele care vizează automobilele japoneze, tarife care vor fi menţinute pentru moment şi vor face obiectul unor discuţii ulterioare.

Cele două state speră să finalizeze un acord comercial în luna septembrie. Semnarea unui acord comercial cu Japonia ar fi o veste bună pentru Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020, în condiţiile în care războiul comercial dintre SUA şi China s-a intensificat iar o rezolvare pare puţin probabilă în curând.

La reuniunea la nivel înalt a G7 (format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite), care se încheie luni, mai iau parte cancelarul german Angela Merkel, premierul italian demisionar Giuseppe Conte, premierul britanic Boris Johnson, preşedintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul nipon Shinzo Abe.

În calitate de observator, Uniunea Europeană este reprezentată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: japonia sua