x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jihadiștii străini „nu sunt autorizați” să părăsească Raqqa

Jihadiștii străini „nu sunt autorizați” să părăsească Raqqa

14 Oct 2017   •   15:00
Jihadiștii străini „nu sunt autorizați” să părăsească Raqqa

Membrii non-sirieni ai grupării Statul Islamic (SI) ce se află încă la Raqqa nu sunt deocamdată autorizaţi să părăsească acest oraş din Siria, a declarat sâmbătă coaliţia antijihadistă internaţională condusă de SUA, informează AFP. 

Într-un comunicat trimis AFP, coaliţia afirmă de asemenea că o sută de combatanţi ai SI s-au predat în ultimele 24 de ore la Raqqa, asupra căruia şi-au extins controlul în 2014. 

"În ultimele 24 de ore, circa 100 de terorişti ai SI s-au predat la Raqqa şi au fost evacuaţi din oraş", a anunţat în comunicat coaliţia care susţine pe teren Forţele Democrate Siriene (FDS), alianţă kurdo-arabă acre luptă împotriva SI. 

Înainte de aceasta, organizaţia non-guvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) anunţa că toţi combatanţii sirieni ai grupării Statul Islamic (SI) ce se aflau încă la Raqqa au părăsit acest oraş din nordul Siriei. 

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman a vorbit despre 200 de jihadişti. El a adăugat că aceştia "au ieşit din oraş împreună cu familiile lor, precum şi cu sute de civili (...) spre o destinaţie neprecizată". 

"Negocieri continuă pentru a-i face să iasă şi pe ceilalţi jihadişti străini, care cer să se poată deplasa spre sectoarele aflate încă sub controlul SI în provincia Deir Ezzor (est), a adăugat Rahman, potrivit căruia până la 150 de jihadişti ar continua să se afle în oraş. 

Însă un purtător de cuvânt al Unităţilor pentru Apărarea Poporului Kurd (YPG), principala componentă a FDS, a dezminţit orice negociere în acest sens. 

În faţa ofensivei unei alianţe arabo-kurde, Forţele Democrate Siriene ( FDS), jihadiştii sunt încolţiţi în ultimele lor enclave din Raqqa, oraşul fiind zilnic ţinta raidurilor coaliţiei internaţionale. 

La sfârşitul lunii septembrie, coaliţia internaţională antijihadistă a recunoscut că 735 de civili au fost ucişi în raidurile sale în Siria şi în Irak din 2014. Dar, potrivit OSDO, sute de civili ar fi fost ucişi numai în Raqqa începând din luna iunie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Raqqa jihadisti străini statul islamic