x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joachim Gauck: Rusia a pus capăt "de facto" parteneriatului cu Europa

Joachim Gauck: Rusia a pus capăt "de facto" parteneriatului cu Europa

01 Sep 2014   •   21:17
Joachim Gauck: Rusia a pus capăt "de facto" parteneriatului cu Europa
Sursa foto: Joachim Gauck: Rusia a pus capăt "de facto" parteneriatului cu Europa

Rusia a pus capăt "de facto" parteneriatului cu Europa, a declarat luni în Polonia, la Gdansk, preşedintele german Joachim Gauck, vorbind despre "un nou conflict armat la graniţa Europei", transmite AFP.

Venit la Gdansk pentru a participa la manifestările ce marchează 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, preşedintele german a evocat în discursul său 'miracolul' apropierii dintre Germania şi Polonia, în pofida suferinţelor provocate de ocupaţia nazistă.

Apoi el şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul cum a evoluat Rusia în ultima vreme. 'Am crezut şi vrem să credem că şi Rusia, ţara lui Tolstoi şi Dostoievski, poate face parte din Europa', a afirmat Gauck, vorbind despre 'şocul' noului conflict armat de la graniţele Europei, un conflict prin care se încearcă stabilirea de noi frontiere şi a unei noi ordini. 'Este un fapt că stabilitatea şi pacea pe continentul nostru sunt din nou în pericol', a punctat el.


'După căderea Zidului Berlinului, Uniunea Europeană, NATO şi grupul marilor ţări industrializate au dezvoltat relaţii speciale cu Rusia şi au integrat această ţară alături de ele în diferite moduri. Acum Rusia a rupt de facto acest parteneriat', a continuat preşedintele, ce are atribuţii cu caracter onorific în sistemul politic german.

×