x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden: Rusia va ataca și Europa

Joe Biden: Rusia va ataca și Europa

19 Ian 2017   •   20:10
Joe Biden: Rusia va ataca și Europa
Sursa foto: Michel Euler/AP

În ultimul discurs important înainte de încheierea mandatului său, vicepreședintele SUA, Joe Biden, a descris Rusia, ieri, drept cea mai mare amenințare pentru ordinea internațională liberală. El este sigur că Moscova va încerca să influențeze alegerile din Europa, utilizând modelul patentat în SUA.

Biden consideră că cel mai bun mod de a opri Rusia este o alianță puternică între SUA și UE, transmit Reuters și DPA. „Sub președintele Putin, Rusia lucrează cu fiecare instrument de care dispune pentru a discredita proiectul european, a testa fisurile națiunilor occidentale și a se reveni la o politică definită de sfere de influență”, a declarat el, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. Biden a acuzat Rusia că încearcă să înlocuiască democrațiile din comunitatea internațională cu politicile puterilor regionale, pentru a submina UE și a semăna discordie între țările occidentale. El și-a exemplificat teoria, arătând spre implicarea militară a Moscovei în războiul din Ucraina, eforturile ei de propagandă și presupusele atacuri cibernetice pentru a influența alegerile din SUA. „Dat fiind că există multe țări în Europa care au programate alegeri în acest an, ar trebui să ne așteptăm la alte încercări ale Rusiei de a se amesteca în procesul democratic (…) Și, din nou, scopul rușilor este clar: distrugerea ordinii internaționale liberale", a declarat Biden, cu două zile înainte de ceremonia de învestire a lui Donald Trump, care dorește legături mai strânse cu Moscova. „SUA și Europa trebuie să conducă lupta” pentru a proteja valorile liberale, a mai spus el, subliniind că NATO trebuie să rămână un element cheie în relațiile SUA-UE, în condițiile în care Trump a numit alianța militară „învechită”.

Mai multe țări europene au alegeri legislative sau prezidențiale în acest an, printre care Germania, Franța, Olanda și Republica Cehă.

Joe Biden este convins că Rusia va declanșa atacuri cibernetice asupra europenilor care au alegeri anul acesta. 

 

×