x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden: Statele Unite vor proteja Suedia şi Finlanda pe parcursul procesului de aderare la NATO

Joe Biden: Statele Unite vor proteja Suedia şi Finlanda pe parcursul procesului de aderare la NATO

18 Mai 2022   •   20:07
Joe Biden: Statele Unite vor proteja Suedia şi Finlanda pe parcursul procesului de aderare la NATO
Sursa foto: Hepta

Statele Unite vor proteja Suedia şi Finlanda de ameninţări şi agresiuni pe parcursul procesului de integrare în Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat miercuri preşedintele Joseph Biden, în contextul preocupărilor privind activităţile Rusiei.

"Salut călduros şi susţin puternic deciziile istorice ale Finlandei şi Suediei de a deveni membre NATO şi aştept să colaborez cu membrii Congresului SUA şi cu aliaţii noştri din NATO pentru a aduce rapid Finlanda şi Suedia în cea mai mare alianţă defensivă din istorie. (...) Alianţa Nord-Atlantică garantează securitatea a un miliard de oameni în Europa şi în America de Nord, fiind unită în angajamentul comun faţă de principiile democratice şi faţă de viziunea noastră asupra păcii şi prosperităţii în Europa şi în lume. Iar angajamentul meu faţă de NATO şi faţă de Articolul 5 este extrem de puternic", afirmă preşedintele Joseph Biden într-o declaraţie postată pe site-ul Casei Albe şi vizualizată de MEDIAFAX.

"Finlanda şi Suedia sunt parteneri loiali ai Statelor Unite de mult timp. Prin aderarea la NATO, vor consolida cooperarea noastră în domeniul apărării şi vor aduce beneficii pentru întreaga Alianţă transatlantică. Împreună cu aliaţii noştri din NATO, Statele Unite vor menţine activităţile intense la nivel de exerciţii militare şi prezenţă în regiunea Mării Baltice. Pe durata analizării cererilor de aderare la NATO, Statele Unite vor colabora cu Finlanda şi Suedia pentru a rămâne vigilenţi la orice ameninţări asupra securităţii noastre comune şi pentru a împiedica şi contracara agresiuni sau ameninţări cu agresiuni", a precizat Joseph Biden, subliniind că aşteaptă întâlnirile la Washington cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, şi cu premierul Suediei, Magdalena Andersson.

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden