x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden, vicepreşedinte SUA: Scopul Rusiei este să distrugă ordinea internaţională liberală

Joe Biden, vicepreşedinte SUA: Scopul Rusiei este să distrugă ordinea internaţională liberală

18 Ian 2017   •   16:18
Joe Biden, vicepreşedinte SUA: Scopul Rusiei este să distrugă ordinea internaţională liberală

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a descris Rusia, miercuri, în ultimul său discurs important înainte de a-şi încheia mandatul, drept cea mai mare ameninţare pentru ordinea internaţională liberală şi s-a declarat sigur că Moscova va încerca să influenţeze alegerile care urmează să aibă loc în Europa, aşa cum este acuzată că a făcut în SUA, adăugând că cel mai bun mod de a o opri este o alianţă puternică între SUA şi UE, informează Reuters şi DPA. 

"Sub preşedintele Putin, Rusia lucrează cu fiecare instrument de care dispune pentru a discredita proiectul european, a testa fisurile naţiunilor occidentale şi a se reveni la o politică definită de sfere de influenţă", a declarat Biden la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveţia. 

El a acuzat Rusia că încearcă să înlocuiască comunitatea internaţională de democraţii cu politicile puterilor regionale, pentru a submina Uniunea Europeană şi a semăna discordie între ţările occidentale, arătând spre implicarea militară a Moscovei în războiul din Ucraina, eforturile ei de propagandă şi presupusele atacuri cibernetice pentru a influenţa alegerile din SUA. 

"Dat fiind că există multe ţări în Europa care au programate alegeri în acest an, ar trebui să ne aşteptăm la alte încercări ale Rusiei de a se amesteca în procesul democratic. Aceasta va avea loc din nou, vă promit. Şi din nou scopul este clar: să distrugă ordinea internaţională liberală", a declarat Biden, cu două zile înainte de ceremonia de învestire a lui Donald Trump, care doreşte legături mai strânse cu Moscova ca preşedinte al SUA, scrie Agerpres.

Mai multe ţări europene au alegeri legislative sau prezidenţiale în acest an, printre care Germania, Franţa, Olanda şi Republica Cehă. 

"SUA şi Europa trebuie să conducă lupta" pentru a proteja valorile liberale, a mai spus el, subliniind că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) trebuie să rămână un element cheie în relaţiile SUA-UE, în condiţiile în care Trump a numit alianţa militară "învechită". 

×
Subiecte în articol: Joe Biden vicepresedinte sua Rusia