x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalist ucrainean, condamnat la 15 ani de închisoare în estul separatist prorus al Ucrainei

Jurnalist ucrainean, condamnat la 15 ani de închisoare în estul separatist prorus al Ucrainei

22 Oct 2019   •   20:30
Jurnalist ucrainean, condamnat la 15 ani de închisoare în estul separatist prorus al Ucrainei

Autorităţile separatiste proruse din estul Ucrainei au anunţat, marţi, că au condamnat la 15 ani de închisoare pentru „extremism” şi „spionaj” în favoarea Kievului un jurnalist ucrainean care colabora şi cu o instituţie de presă americană, informează AFP.

Stanislav Aseiev, 30 de ani, a lucrat ca reporter pentru serviciul ucrainean „Radio Free Europe/Radio Liberty” (RFE/RL), finanţat de SUA. Această organizaţie a denunţat imediat condamnarea şi a cerut eliberarea lui „imediată”.

„Stanislav este un jurnalist. El nu încerca decât să sporească sensibilizarea faţă de situaţia din estul Ucrainei”, a subliniat într-un comunicat preşedintele RFE/RL, Jamie Fly.

Tânărul jurnalist a dispărut în 2017, în timp ce realiza un reportaj în autoproclamata Republică Populară Doneţk (DNR). După mai multe săptămâni de tăcere, autorităţile separatiste au recunoscut arestarea lui. Având baza în Doneţk şi lucrând pentru numeroase publicaţii ucrainene, el a folosit adesea pseudonime, precum cel de Stanislav Vasin, din motive de securitate.

În august, „Curtea Supremă a DNR” l-a declarat vinovat de „spionaj” şi de organizarea unei „comunităţi extremiste”, a anunţat, marţi, agenţia separatistă DAN, fără a preciza de ce condamnarea lui a fost dezvăluită abia la sfârşitul lui octombrie.

În afară de pedeapsa de 15 ani de închisoare, lui Stanislav Aseiev i s-a „interzis să desfăşoare activităţi jurnalistice timp de doi ani şi şase luni”, precizează agenţia. Potrivit acesteia, Aseiev „transmitea” serviciilor de securitate ucrainene informaţii cu privire la localizarea miliţiilor separatiste.

Ucraina este de cinci ani scena unui război cu separatiştii proruşi, conflict soldat cu aproape 13.000 de morţi. În pofida reducerii considerabile a nivelului de violenţe după încheierea acordurilor de pace din 2015, procesul de reglementare politică a conflictului se află într-un punct mort.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ucraina jurnalist arestat