x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kievul suspendă achiziția de gaze de la ruși, iar Gazprom a oprit livrările. Ce spun europenii

Kievul suspendă achiziția de gaze de la ruși, iar Gazprom a oprit livrările. Ce spun europenii

01 Iul 2015   •   22:04
Kievul suspendă achiziția de gaze de la ruși, iar Gazprom a oprit livrările. Ce spun europenii

Comisia Europeană a dat asigurări, miercuri, că aprovizionarea cu gaz a Europei 'nu va fi în pericol' iarna viitoare, în pofida rupturii dintre Kiev şi Moscova după discuţiile infructuoase care au avut loc cu o zi înainte la Viena, informează AFP.

Grupul rus Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze către Ucraina, după ce marţi Kievul a anunţat suspendarea tuturor achiziţiilor de gaze din Rusia, în urma eşecului negocierilor asupra preţului, care vizau să menţină aprovizionarea sa pentru o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni.

Rezervele actuale ale Ucrainei pot fi completate prin importuri de la alţi furnizori decât gigantul rus Gazprom şi 'există un angajament clar din partea ucraineană şi rusă, pentru a face în aşa fel încât tranzitul spre Europa să continue într-un mod fluid şi neîntrerupt', a declarat comisarul european pentru energie, Maros Sefkovic, în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

'Nici livrările de gaz spre Ucraina, nici tranzitul spre UE nu sunt în pericol', a dat asigurări Sefkovic.

Ucraina dispune în prezent de 12 miliarde de metri cubi de gaz, în condiţiile în care Comisia Europeană estimează că ca vor fi necesare 19 miliarde de metri cubi 'pentru a asigura sezonul de iarnă înr-un mod corespunzător', din octombrie.

Prin urmare, rămân trei luni pentru ca Ucraina să-şi completeze rezervele de gaz, iar acest lucru se poate face foarte bine cu ajutorul 'fluxurilor inversate', adică achiziţionând gaze de la alţi furnizori europeni, şi datorită extracţiei de gaze în Ucraina, a explicat Sefkovic.

'Există mecanisme solide de fluxuri inversate şi suntem mai bine pregătiţi pentru problemele de ţin de aprovizionarea cu energie', a adăugat comisarul european, în condiţiile în care UE este foarte dependentă de situaţia din Ucraina, ţară pe teritoriul căreia sunt tranzitate o treime din importurile de gaze de la Gazprom.

În acelaşi timp, comisarul european a recunoscut că discuţiile de marţi, de la Viena, cu participarea miniştilor rus şi ucrainean ai energiei, Aleksandr Novak şi Volodymyr Demcişin, precum şi a directorilor Gazprom şi companiei ucrainene Naftogaz, au fost unele 'dificile'. Negocierile vor fi reluate la nivel de experţi la sfârşitul lui august şi Bruxellesul speră să convoace o nouă reuniune ministerială în septembrie, a adăugat Sefkovic.

UE doreşte un acord 'care să acopere cel puţin perioada de iarnă, până la sfârşitul lui martie' 2016. Tocmai un asemenea 'pachet de iarnă' a permis să fie depăşită iarna trecută fără probleme majore. Acesta a fost încheiat în octombrie 2014 printr-o mediere europeană, după ce Moscova a tăiat în mod provizoriu gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

×
Subiecte în articol: gaze rusi gazprom ucraina gaze rusesti rusi