x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Killer-ul-”vedetă” al ISIS, identificat

Killer-ul-”vedetă” al ISIS, identificat

26 Feb 2015   •   18:08
Killer-ul-”vedetă” al ISIS, identificat

Călăul grupării teroriste Statul Islamic, care apare în cel puţin şapte înregistrări video decapitând ostatici, supranumit “Jihadi John”, a fost identificat de mai multe ziare din SUA şi Marea Britanie ca fiind de origine kuweitiană şi care trăieşte în vestul capitalei britanice.

Un purtător de cuvânt al Scotland Yard a refuzat să confirme numele suspectului, care s-ar fi născut într-o familie înstărită de origine kuweitiană şi care trăieşte în vestul capitalei britanice. Centrul de studii asupra radicalizării de la King's College din Londra a afirmat însă că identificarea “pare corectă”.
Bărbatul apare în imagini ale propagandei macabre a ISIS în care execută ostatici americani, britanici şi japonezi, îmbrăcaţi în combinezoane portocalii. Chiar înainte de execuţii, acesta profera, într-o engleză cu accent britanic, ameninţări la adresa guvernelor occidentale.
Călăul era îmbrăcat în negru şi i se vedeau doar ochii.

Potrivit The Guardian, suspectului ar avea 26 de ani şi ar deţine o diplomă în informatică. Acesta ar fi plecat în Siria în 2012.
BBC afirmă că acesta a intrat în atenţia serviciilor secrete occidentale după radicalizarea sa, în urma unei vizite efectuate în Tanzania. Era suspectat că ar fi intrat în contact cu un grup somalez al shebabilor.

“Jihadi John” a apărut pentru prima oară într-un videoclip difuzat după executarea ziaristului american James Foley, în august 2014. (I.D)

×