x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-un cere ca armele nucleare ale Phenianului să fie pregătite de folosire în orice clipă

Kim Jong-un cere ca armele nucleare ale Phenianului să fie pregătite de folosire în orice clipă

04 Mar 2016   •   10:18
Kim Jong-un cere ca armele nucleare ale Phenianului să fie pregătite de folosire în orice clipă

Liderul nord-corean, Kim Jong-un, a cerut joi, în timp ce asista la un exerciţiu militar, ca armele nucleare ale ţării comuniste să fie pregătite de utilizare în orice moment, după ce ONU a impus miercuri o nouă rundă de sancţiuni internaţionale care vizează Coreea de Nord, relatează BBC News.

“(Coreea de Nord – n.r.) trebuie să fie pregătită în orice moment să lanseze ogive nucleare”, deoarece inamicii îi ameninţă supravieţuirea, a declarat dictatorul de la Phenian. “Într-o perioadă extremă, în care americanii (...) îndeamnă la război şi dezastre asupra altor ţări şi popoare, singura cale de a ne apăra suveranitatea şi dreptul la viaţă este să ne consolidăm capacitatea nucleară”, a adăugat el.

Astfel de discursuri sunt deja obişnuite în Coreea de Nord.

Analiştii spun că, în pofida testelor nucleare şi balistice recente, este puţin probabil ca regimul comunist să aibă capacitatea de a construi o bombă atomică suficient de mică pentru a putea fi instalată pe o rachetă.

Declaraţiile lui Kim Jong-un au stârnit îngrijorare la Washington. “Cerem Coreei de Nord să se abţină de la acţiuni provocatoare, care să agraveze tensiunile, şi să se concentreze în schimb pe îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor internaţionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bill Urban.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate miercuri o nouă rundă de sacţiuni, în replică la testul nuclear făcut recent de Coreea de Nord, dar şi la plasarea unui satelit pe orbită. Ambele acţiuni încalcă restricţiile impuse deja de ONU.

Toate produsele care ajung sau pleacă din ţara asiatică vor fi inspectate, iar încă 16 persoane şi 12 organizaţii au fost incluse pe lista neagră şi vizate de interdicţii de călătorie şi îngheţări ale conturilor şi activelor.

În plus, ONU a interzis vânzarea sau trimiterea de arme mici şi uşoare în Coreea de Nord. Restul armelor erau deja vizate de interdicţii. Mai mult, toţi diplomaţii nord-coreeni care se implică în acţiuni ilicite vor fi expulzaţi.

Statele Unite şi China, un aliat al Coreei de Nord, au negociat timp de şapte săptămâni noile sancţiuni.

Preşedintele american Barack Obama a dat asigurări că toată comunitatea internaţională vorbeşte cu o singură voce pentru a-i cere Phenianului să “renunţe la aceste programe periculoase şi să aleagă o cale mai bună pentru poporul său”.

Regimul comunist susţine că programul său are obiective pur ştiinţifice, dar marile puteri îl suspectează de o cursă a înarmării.

Sursa: News.ro

×