x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim-Jong un cere ca mai multe rachete să fie lansate către Pacific

Kim-Jong un cere ca mai multe rachete să fie lansate către Pacific

30 Aug 2017   •   11:19
Kim-Jong un cere ca mai multe rachete să fie lansate către Pacific

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, cere ca mai multe rachete să fie lansate către Pacific, pentru a îmbunătăţii capacităţile ţării sale de a contamina Guamul, la o zi după ce Phenianul a lansat prima rachetă balistică, capabilă să care încărcătură nucleară, deasupra Japoniei, relatează Assosiated Press.

Lansarea agresivă de marţi către un aliat apropiat al Statelor Unite ale Americii a trimis un mesaj clar de sfidare către Washington şi Seoul, care efectuează exerciţii militare anuale. Phenianul a văzut exerciţiile militare ale celor două ţări ca fiind încercări de invazie.

Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea a spus că a lansat o rachetă cu rază medie de acţiune Hwasong-12, testată pentru prima dată în luna mai şi care ameninţă apele din apropiere de Guam.

Kim s-a dovedit satisfăcut de lansare, despre care spune că este “un preludiu semnificativ” pentru Guam şi a afirmat că va continua să urmărească purtarea Statelor Unite ale Americii înainte să se decidă cu privire la acţiunile viitoare. Teritoriul Statelor Unite este casa bazei militare SUA pe care Coreea de Nord o găseşte ca fiind o ameninţare.

Consiliul de Securitate ONU condamnă puternic lansarea, care a venit la mai puţin de o lună după ce consiliul a impus sancţiuni dure pentru Coreea de Nord. Declaraţia lansată după întâlnirea de marţi seară, din New York, nu menţionează alte potenţiale noi sancţiuni, dar cere implementarea strictă a celor existente.

Orice nou test îngrijorează Washingtonul şi aliaţii săi, pentru că plasează Coreea de Nord cu un pas mai aproape de ţelul ei de a avea un arsenal de rachete nucleare care pot viza Statele Unite ale Americii.

×