x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce ezita Kim Jong-Un sa-l intalneasca pe Donald Trump

De ce ezita Kim Jong-Un sa-l intalneasca pe Donald Trump

23 Mai 2018   •   16:20
De ce ezita Kim Jong-Un sa-l intalneasca pe Donald Trump

Ideea de a se deplasa la Singapore pentru intalnirea, prevazuta pentru luna iunie, cu presedintele american, Donald Trump, ii da fiori pe sira spinarii liderului nord-coreean, Kim Jong-un.

 

Concret, Kim se teme ca, pe durata absentei sale din tara, ceva se va intampla la Phenian. Potrivit cotidianului Washington Post, liderul nord-coreean considera ca deplasarea va lasa statul vulnerabil in fata unei lovituri militare sau a unei tentative de preluare a puterii de catre alti actori.

Aceasta teama nu a aparut din senin, ea fiind, de-a lungul anilor, vehiculata de dinastia Kim, aflata la conducerea Coreei de Nord din 1953, drept justificare pentru masurile drastice de securitate si modul sever de guvernare.

"Notiunea potrivit careia Kim se simte in siguranta la carma tarii este fundamental falsa", scria, in 2014, Victor Cha, fost director pentru afaceri asiatice in consiliul national de securitate al administratiei George W. Bush.

"Dictatorii exercita, probabil, o forma de putere extrema si draconica, asa cum face Kim, dar, in egala masura, ei au o frica patologica ca isi vor pierde tronul", explica analistul.

×