x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-Un spune că armele nucleare au permis încheierea acordului istoric cu Seulul

Kim Jong-Un spune că armele nucleare au permis încheierea acordului istoric cu Seulul

28 Aug 2015   •   12:06
Kim Jong-Un spune că armele nucleare au permis încheierea acordului istoric cu Seulul

Liderul Coreii de Nord, Kim Jong-Un, a declarat vineri că mai degrabă armele nucleare decât negocierile au permis încheierea unui acord "istoric" cu Seulul, care a condus la detensionarea situaţiei dintre cele două Corei, potrivit AFP.

Tânărul lider nord-coreean, care a prezidat o reuniune a puternicei Comisii militare centrale (CMC), a explicat că datorită armelor nucleare ale Nordului a putut fi încheiat acordul care a plasat cele două state rivale pe calea "reconcilierii şi încrederii", a relatat vineri agenţia oficială de presă a Phenianului, KCNA.

Acordul negociat în localitatea de frontieră Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul care a pus capăt războiului din 1950-1953, a permis dezamorsarea tensiunilor dintre cele două Corei, ce păreau să se fi apropiat de pragul unei confruntări armate.

Seulul a redus la tăcere difuzoarele care difuzau mesaje de propagandă la frontieră, în timp ce Phenianul şi-a exprimat regretul pentru explozia minelor antipersonal, care au mutilat doi soldaţi sud-coreeni la începutul lunii august.

De asemenea, textul documentului angajează cele două state la dialog, remarcă France Presse.

Dar Kim Jong-Un a subliniat că aceasta nu înseamnă că ţara sa va discuta modalităţi de a pune capăt programului nord-coreean de înarmare nucleară, care, a spus el, este oricum un factor esenţial pentru pace.

Acordul de la Panmunjom "nu a fost obţinut la masa negocierilor, ci datorită forţei (noastre) militare gigantice şi descurajării (noastre) nucleare defensive", a spus el.

"Prioritatea nr.1" este "continuarea eforturilor pentru consolidarea capacităţilor militare ale Coreii de Nord", a punctat Kim Jong-Un. Cu toate acestea, a estimat el, acordul de compromis reprezintă "o ocazie istorică decisivă" de natură "să inaugureze o nouă eră în relaţiile bilaterale".

De cealaltă parte, Coreea de Sud a desfăşurat vineri împreună cu SUA cel mai mare exerciţiu militar comun cu muniţie reală efectuat vreodată de cele două ţări. Aproximativ 3.000 de militari din ambele ţări au participat la exerciţiul care a mobilizat, de asemenea, sute de tancuri şi vehicule blindate, iar printre scenariile aplicate a figurat şi simularea unui atac pe teritoriul nord-coreean.

Cele două Corei sunt din punct de vedere tehnic în conflict de 65 de ani, deoarece războiul s-a încheiat printr-un simplu armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace.

×