x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul acuză SUA pentru decizia Iranului de a se retrage parţial din acordul nuclear

Kremlinul acuză SUA pentru decizia Iranului de a se retrage parţial din acordul nuclear

08 Mai 2019   •   14:36
Kremlinul acuză SUA pentru decizia Iranului de a se retrage parţial din acordul nuclear

Kremlinul a declarat miercuri că decizia Iranului de a suspenda unele dintre angajamentele sale prevăzute în acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri are drept cauză presiunea externă, acuzând de aceasta Statele Unite ale Americii, informează Reuters.

Din ce în ce mai izolat, Iranul a anunţat miercuri că nu va mai onora o parte din angajamentele sale în cadrul acordului nuclear, denunţat exact acum un an de SUA, care şi-au înăsprit de atunci sancţiunile împotriva sa. Teheranul a dat un termen de '60 de zile' celorlalte ţări participante la acest pact (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia) pentru a-şi 'face operaţionale angajamentele, în special în sectoarele petrolier şi bancar', avertizând că în caz contrar va renunţa să aplice şi alte angajamente.

'Preşedintele (Putin) a vorbit în repetate rânduri despre consecinţele unor paşi nechibzuiţi la adresa Iranului şi mă refer la decizia luată de Washington (de a se retrage din acord). Vedem că aceste efecte încep să apară', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a denunţat o 'presiune excesivă' asupra Iranului. 

Totodată, Peskov a subliniat că Rusia rămâne 'angajată' în acordul nuclear cu Iranul şi a apreciat că este 'prea devreme' pentru a vorbi de eventuale noi sancţiuni împotriva Teheranului.

'Diplomaţii ruşi continuă să abordeze situaţia, inclusiv cu partenerii lor europeni pentru a menţine funcţionarea acestui document', a spus el, evocând o 'situaţie gravă'.

Aflat miercuri într-o vizită la Moscova, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif i-a spus omologului său rus Serghei Lavrov că decizia Teheranului de a suspenda respectarea unora dintre angajamentele care îi revin conform acordului din 2015 este legală, informează RIA Novosti. Acţiunile Iranului nu au încălcat termenii acordului nuclear, iar Teheranul are acum un termen de 60 de zile pentru a lua măsurile diplomatice necesare.

Potrivit Moscovei, sancţiunile şi presiunile americane asupra Iranului seamănă cu o 'concurenţă neloială', potrivit AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Kremlin acord nuclear cu iran iran sua