x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Le Pen, din nou în fața justiției

Le Pen, din nou în fața justiției

19 Iul 2017   •   21:57
Le Pen, din nou în fața justiției

Fondatorul partidului francez de extremă dreapta „Frontul Național”, Jean-Marie Le Pen, a fost dat în judecată pentru „provocare la ură rasială”, în legătură cu afirmațiile făcute în 2014 despre cântărețul de origine evreiască Patrick Bruel, care au generat un scandal, au afirmat, ieri, surse apropiate de dosar, citate de AFP.

Jean-Marie Le Pen — judecat și condamnat în repetate rânduri pentru incitare la ură de rasă sau contestarea crimelor împotriva umanității — i-a atacat în 2014, într-o înregistrare video difuzată pe site-ul formațiunii sale politice, pe artiștii care au luat atitudine împotriva lui, între care și vedeta pop americană Madonna. Când a pomenit numele lui Patrick Bruel, Le Pen a spus: "Ascultați, data viitoare o să facem un cuptor!". Declarația a atras critici virulente chiar din interiorul „Frontului Național”, însăși președinta acestuia, Marine Le Pen — fiica sa — evocând „o greșeală politică”. Concomitent, Louis Aliot, unul dintre vicepreședinți, a calificat remarca drept „prostească din punct de vedere politic și revoltătoare”. Avocatul care a inițiat plângerea depusă de Congresul Evreiesc European, Gilles William Goldnadel, a salutat începerea acțiunii, care a întârziat din cauză că Le Pen se bucura de imunitate parlamentară.

PE i-a retras imunitatea

Politicianul în vârstă de 89 de ani a fost inculpat în februarie, după ce Parlamentul European i-a retras imunitatea, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut. Avocatul său, Frederic Joachim, a afirmat că remarcile clientului său au fost trunchiate și i-au fost atribuite conotații inexistente în realitate, în timp ce Le Pen a susținut că termenul „cuptor”, pe care l-a folosit, nu a avut „evident nicio conotație antisemită, decât pentru inamici politici sau imbecili”.

Le Pen a mai fost condamnat pentru incitare la ură de rasă ori contestarea crimelor împotriva umanității.

×
Subiecte în articol: Jean-Marie Le Pen